У Гонконгу мирна акція протесту переросла в сутички з поліцією

Новини Світу

Поліція Гонконгу застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ і водомети. Учасники несанкціонованої акції протесту жбурляли в поліцію пляшки із запалювальною сумішшю та трощили вітрини магазинів. Про це повідомляє DW.

Під час несанкціонованої антиурядової акції протесту в Гонконгу в неділю, 20 жовтня, виникли сутички між демонстрантами та правоохоронцями. До недозволеної владою Гонконгу ходи приєдналися десятки тисяч учасників. Спочатку демонстрація проходила мирно, але згодом розпочалися безлади – окремі учасники акції стали жбурляти пляшки із запалювальною сумішшю в поліцію, входи на станції метро та у відділення банків, повідомляє агенція новин AFP.

У відповідь на такі дії поліція застосувала сльозогінний газ і водомети. В останніх замість води знову використали блакитну фарбу, котра містить також перцевий розчин, що спричиняє опіки шкіри та слизової оболонки. Цього разу поліція застосовувала водомети з цією рідиною як ніколи активно. В багатьох мітингарів дія речовини викликала задушливий кашель, зазначає агентство Reuters.

Мітингарі також трощили розташовані вздовж маршруту акції, що пролягав однією з головних торговельних вулиць Гонконгу, банківські відділення та магазини. Вбрані в чорне демонстранти викидали товари з прилавків на вулиці.

Влада Гонконгу не дала згоди на проведення акції протесту 20 жовтня, аргументуючи таке рішення спробами захистити громадський порядок та безпеку.

Гонконг є спеціальним адміністративним районом Китаю. Водночас це – один з провідних фінансових центрів Азії та світу. Управління колишньою британською колонією, на яку поширюється суверенітет Китаю, здійснюється за принципом “одна країна – дві системи” – адміністрація Гонконгу має широкий автономний статус.

Протести в Гонконзі тривають з червня цього року. Його жителі стали протестувати проти ухвалення закону про екстрадицію правопорушників за запитом китайської влади та не припинили акції після скасування розгляду цього законопроєкту. За даними організаторів, у деякі дні в акціях брали участь понад мільйон людей.

4 жовтня влада Гонконгу заборонила демонстрантам вдягати маски, протигази та балаклави.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *