Чи отримають вінницькі виші гроші “на науку” від МОН?

Новини Вінниці

Університети пройдуть незалежну експертизу від Міністерства освіти та науки, за результатами якої вишам надаватимуть базове фінансування на розвиток науки, інформує пресслужба МОН.

Міносвіти вперше ініціює виділення 100 мільйонів гривень на так зване базове фінансування науки. Гроші розподілятимуться за спеціальною формулою серед претендентів на дотацію – 135 українських вишів, які подали заявки на проведення незалежної атестації, яка повинна визначити найкращі вузи.

“На цей рік держава вперше передбачила кошти на підтримку пріоритетних напрямів наукових досліджень і розробок в університетах – так зване базове фінансування. Це 100 мільйонів гривень. Так ми дамо можливість кращим не залежати тільки від конкурсних грошей, а мати певну основу для побудови тривалої дослідницької політики. Це буде один з перших кроків до того, щоб концентрувати ресурси там, де є успішна і передова наука”, – зазначив перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Примітно, що експертизою не передбачається загальної оцінки якості вишів, оскільки аналізуватимуться окремі 7 напрямків науки університетів. За інформацією Міносвіти, вишами було подано 350 заявок.

Зокрема:

  • 116 – суспільні науки;
  • 83 – технічні науки;
  • 54 – математичні та природничі науки;
  • 46 – гуманітарні науки та мистецтво;
  • 26 – біологія та охорона здоров’я;
  • 20 – аграрні науки та ветеринарія;
  • 5 – воєнні науки та національна безпека.

У міністерстві відзначають велику кількість заявок на “суспільні науки”. Заступник міністра назвав це результатом того, що як і раніше “всі хочуть бути юристами та економістами”. Однак чиновник переконаний, що незалежна атестація докорінно змінить таку ситуацію.

Експертиза стосуватиметься останніх 5 років діяльності вишів. Безпосередньо оцінюватиметься цінність та важливість наукових досягнень, перспективи майбутніх досліджень тощо.

“Свої висновки експертні групи нададуть атестаційній комісії, яка має підготувати узагальнений висновок. Після цього МОН повинне затвердити результати атестації та оприлюднити на своєму сайті”, – йдеться у повідомленні Міносвіти.

Цього року атестація проходитиме виключно серед університетів, які підпорядковані безпосередньо Міністерству освіти. У відомстві повідомляють, що із наступного року таку перевірку повинні пройти всі виші, які є підпорядкованими МВС, Міноборони, Мінкульту, НАН тощо.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *