У Якушинецькій ОТГ відкрили дитячий садочок «Золота рибка»

Новини Вінниці

Якушинецька сільська ОТГ  відзначила урочисту подію – в с.Зараванці, що входить до складу громади, відкрився новий  дошкільний заклад  «Золота рибка». ДНЗ  площею 1,5 тис кв м  збудували коштом громади за півтора року. Відтепер  ОТГ має  сучасний  дитячий садочок  для 75 дошкільнят. На запрошення Якушинецької сільської ради  відкриття  ДНЗ  відвідали представники Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування  Програми «U-LEAD з Європою».

Якушинецька ОТГ розташована поряд із обласним центром і має доволі потужний  бюджет, який ефективно використовує на розвиток території. Особливістю громади є розвинена інфраструктура та соціальні сервіси  з  високою якістю послуг, що можуть конкурувати із послугами м.Вінниці. Серед них – освітня сфера, в тому числі – і дошкільні заклади.

  • Завдячуючи реформі  з децентралізації, ми отримали більше коштів до власного бюджету і  депутати прийняли рішення  збудувати сучасний дитсадок.  Громада отримала сертифікат на будівельні роботи  наприкінці 2017 року і сьогодні ми відкриваємо оновлений  заклад. 23 роки будівля була  занедбана,  нажаль, у 90-ті роки  керівництво не справилось із кризовими викликами, і тільки після об’єднання ми розпочали відновлення роботи ДНЗ, 17 млн грн – кошторис будівництва, з них 4, 5 млн грн профінансовано із місцевого бюджету ОТГ, решта – кошти ДФРР. Крім того, варто сказати про 40 додаткових робочих місць,  які зявились у громаді  завдяки будівництву  закладу.  Нажаль, поки що не можна сказати, що повністю вирішена проблема  черг, хоча громада має 4 ДНЗ. Впродовж останніх років мешканці Якушинців, Зарванців та інших сіл громади  вимушені були шукати місця у дитсадках Вінниці. Сьогодні ми можемо забезпечити цей напрямок  послуг силами громади, адже молодь одружується, народжуються діти, ОТГ розвивається, – зазначив під час відкриття  дитячого закладу Василь Романюк, голова Якушинецької сільської ОТГ.

Мешканці сіл Якушинецької громади, представники сільської ради, влада області та району, освітяни, батьки та діти прийшли оглянути новий дитсадок. Для гостей влаштували  вітання маленькі учасники свята. Голова ОТГ привітав жителів, подякував за підтримку  мешканцям сіл громади , а також  керівнику  підрядної будівельної організації  Олександру Теплицькому  за якісно і вчасно виконані роботи.

Директорка  «Золотої  рибки» Наталія Качан провела екскурсію кімнатами для дітей і службовими приміщеннями. ДНЗ має два поверхи, що розраховані на розміщення 4 груп  вихованців. Приміщення обладане новими меблями, сантехнікою, навчальними  матеріалами, обланано сучасний харчоблок, пральню, спортивні та ігрові зали. Особливістю  закладу є енергоефективність, будівля утеплена і має свій теплопостачальний пункт із твердопаливним котлом, тож температурний режим  тут контролюється автономно.

  •  Ми довго чекали на відкриття, і  свого внука я записала до нового садочка.  Свого часу я будувала  цей заклад, ми намагались його відстояти, але  потім його закрили, і ось сьогодні – така подія. Це вирішення проблем батьків, адже дітей потрібно було  віддавати до садочка в Вінницю, спізнювались на роботу, нервували, а відтепер пробему вирішено, – каже  Тетяна Бадьонна ,  мешканка громади.

У ДНЗ « Золота рибка»  поки працює 5 вихователів.  Вони запросили батьків, які вже наступного дня приведуть дітей до дитсадка, поділитись побажаннями та думками щодо організації виховного процесу чи особливими потребами свої малюків.

  • Наш дитячий садок – це мрія, тут  два поверхи:  на першому малюки 3-4 років, для їх комфорту обладнано теплу підлогу, стаціонарні безпечні ліжечка, все яскраве, нове, але у планах є ще більше ігрових зон для всебічного розвитку дітей, адже саме в цьому віці ігрова діяльність для розвитку є пріоритетною. Стосовно технічних приміщень –  у харчоблоці садочка  встановлено пароконвектомат, що дасть можливість приготування смачної , здорової  і корисної  їжі, без зайвих жирів. Другий поверх – це діти  середньої та старшої групи, 4-5 років та відповідно – 5-6 років, але якщо є необхідність чи бажання батьків, діти семи років можуть залишитись  у старшій групі.  Фізкультурна зала у нас 100 кв м, тож  будемо влаштовувати спортивні свята  і змагання.  Молодші групи заповнені,  старші – поки ні, але це пов’язане  із  переходом дітей старшого віку з інших садочків,  посеред року це робити небажано.  Ми впевнені, що всі групи з часом будуть заповнені, адже ми  сучасний  навчальний заклад із  досвідченими  кваліфікованими вихователями  першої , другої категорії, у складі педагогічного колективу є і вихователь-методист, – розповідає  Наталія Качан.

За словами  голови  Якушинецької ОТГ, на досягненнях  громада не зупиняється,  для малюків планують влаштувати пляжну зону – це дозволяє зробити ландшафт місця, де розташований ДНЗ, а вже найближчим часом  у громаді буде відкрито цілий комплекс сервісів – новий ЦНАП, що створюється коштом  місцевого бюджету  та за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *