Діалог про мир не вдався: вінницькі ветерани не знайшли порозуміння із міністром оборони

Новини Вінниці Статті Топ

Міністр оборони України Андрій Заогороднюк, у середу, 9 жовтня,  поговорив із вінницькими ветеранами і волонтерами АТО/ООС про розведення військ та «формулу Штайнмайєра». «Діалог про Україну» відбувся у стінах обласної філармонії за участі голови ОДА Владислава Скальського та заступника Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олександра Терещенка.

Громадяни, яким кортіло почути розгорнуту позицію влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зайняли усі місця у залі. Скептично налаштованих до мирних ініціатив президента Зеленського фронтовиків пан Загороднюк одразу ж запевнив: капітуляції та зради національних інтересів не буде. За його словами, ймовірні вибори в окремих районах Донеччини та Луганщини відбудуться лише за умови контролю України за власним кордоном, повного відведення зброї та військ та забезпечення гарантій безпеки для мирних мешканців.

  • Нам потрібен мир, але не будь-якою ціною, ми не маємо ілюзій щодо того, з яким ворогом маємо справу і довіри Росії немає. Якщо вказані  умови не будуть виконані, то ми не бачимо виходу з цього питання. Будь-які рухи зараз робляться таким чином, що якщо мирний процес зірветься, ми маємо втримати ту позицію, яку маємо зараз, – заявив міністр оборони

Якщо ж українські військові контролюватимуть кордон та лінію розмежування, ОРДЛО «повернуться» в Україну. При цьому, говорить міністр, жодної амністії бойовиків не буде. До того ж, анонсоване розведення військ у Петровському та Золотому відбудеться лише за умови дотримання семиденного режиму тиші. Якщо ж ворожі сили порушать мирні домовленості після проведення розведення, українські військові впродовж години повернуться на старі позиції.

Мирний план, висловлений міністром, довіри у ветеранів не викликав. Першим занепокоєння висловив сивий військовий років 55-ти.

  • Ви ж розумієте, від нас вимагають лише оголосити вибори, а проведуть їх і порахують голоси без нас. І, як розумію, буде проведено одразу вибори до місцевих рад та до Верховної Ради… – звернувся він до Загороднюка
  • Ні-ні-ні! Мова йде лише про місцеві вибори! Держава зробить російський  сценарій неможливим! – відповів той

Куди більш радикально висловився голова вінницького осередку «Національного Корпусу» Ігор Княжанський (позивний Душман):

  • Я би хотів, щоб ви не починали роботу міністром із брехні, я побачив у ваших висловах логічні розбіжності. Ви кажете, що передбачаєте що нас обдурять із розведенням, то чому відводите війська від населених пунктів? – спитав він, викликавши аплодисменти зали – Ми вже відводили війська, і я хочу нагадати, скільки людських життів ми поклали, аби повернутися на колишні позиції. Тільки у Широкиному, де я воював, загинули сто бійців. А коли населений пункт опинився у сірій зоні, з нього обстрілювали Маріуполь, загинули діти, цілі сімї! Якщо окупант зайде в сіру зону, хто буде відповідати за жертви, коли ми туди повертатимемося?  Ви кажете, довіри Росії немає, але свідомо йдете на поступки заради зустрічі у Нормандському форматі…

Відповідь міністра була лаконічною:

  • По -перше, чому ніхто у 2016-ому не казав про зраду під час розведення військ у Золотому та Петровському? – сказав він під незадоволені крики «казали!» та «ще раз на граблі наступаємо!» – По-друге, ви ж були у Петровському? Ви бачили настрій народу там? Чому місцеві мешканці не проти розведення?

Своє слово сказала і мати двох учасників війна на Донбасі, волонтерка Олена Верлан-Кульшенко. Вона заявила: мами військових, серед яких є і ті, що поховали синів, не допустять «відходу військ ані на сантиметр»

  • Так це ж не відхід… – уточнив міністр
  • Ні, це відхід! Тому що, коли я на війні залишаю поле, коли я залишаю будинок, дерево, я вже не господар цього, – описала своє бачення ситуації пані Олена

Діалог ставав дедалі більш напруженим, зрештою Загороднюк запропонував співрозмовникам розказати, яким вони бачать подальший план дій для України. Ті зійшлися на думці що найкращий варіант – лишити все, як є, тобто тримати зайняті позиції та зміцнювати оборону. Міністр запевнив, що це і є план влади на випадок, якщо мирні ініціативи не спрацюють. Крім того сказав, що є ще кілька планів, проте вони поки в розробці.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *