Вінницька міськрада: «Громада Вінниці не має відчувати на собі вирішення стосунків між водопостачальниками та енергетиками»

Новини Вінниці Топ

Сьогодні, 9 жовтня, декілька хвилин тому на сайті Вінницької міської ради було оприлюднено таку інформацію:

Міська влада виконала взяті на себе зобов’язання щодо надання фінансової підтримки «Вінницяоблводоканалу» задля погашення заборгованості підприємства енергопостачальним організаціям. Зокрема, від міста облводоканал отримав 7 млн грн на погашення боргів перед АТ «Вінницяобленерго», і ще 4 мільйони – на оплату заборгованості ТОВ “Енера Вінниця”. А Вінницька обласна рада рішенням сесії від 26 вересня виділила 5 млн грн підприємству “Вінницяоблтеплоенерго” на виплату заборгованості цієї теплопостачальної організації перед водоканалом.

19 вересня міський голова Сергій Моргунов скликав засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – на ньому обговорили ситуацію щодо заборгованості підприємства обласного підпорядкування «Вінницяобводоканал» за спожиту електроенергію перед АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ “Енера Вінниця”, що могло призвести до відключення водоканалу від електроенергії. За результатами – було досягнуто компромісу. Енергетики погодились не здійснювати відключення, якщо отримають проплати від «Вінницяоблводоканалу».

Також на засіданні було ухвалено рішення заборонити АТ «Вінницяобленерго», підприємствам, установам та організаціям, іншим юридичним і фізичним особам, які здійснюють постачання електричної енергії, – відключення від електропостачання об’єктів КП «Вінницяоблводоканал». Крім того, у Протоколі комісії біло зафіксовано, що відповідальність за можливі наслідки відключення від електропостачання об’єктів КП «Вінницяоблводоканал» покладаються на керівництво АТ «Вінницяобленерго» та керівників інших підприємств, установ та організацій, які здійснюватимуть відключення. А питання заборгованості за спожиту електроенергію АТ «Вінницяобленерго» та іншим юридичним і фізичним особам вирішувати виключно у судовому порядку. Комісія також доручила керівникам КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та КП «Вінницяоблтеплоенерго» розглянути питання зменшення термінів, визначених договорами відступлення права вимоги з різниці в тарифах, укладених з КП «Вінницяоблводоканал». Ще одним пунктом зазначено рекомендувати Вінницькій ОДА, Вінницькій обласній раді та Вінницькій міській раді вирішити питання надання фінансової підтримки комунальному підприємству «Вінницяоблводоканал» на погашення заборгованості за спожиту електроенергію.

Під час засідання міський голова Сергій Моргунов зазначив, що міська влада готова фінансово допомогти вирішити проблему, аби розпочати процес реструктуризації заборгованості водоканалу перед енергетиками, та виділити кошти в такому ж обсязі, як це зробить обласна рада, якій підпорядковується «Вінницяоблводоканал».

В результаті 26 вересня на сесії обласної ради були ухвалені зміни до обласного бюджету, за якими 5 млн грн на погашення боргів перед водоканалом мало отримати інше обласне підприємство КП «Вінницяоблтеплоенерго». Ці кошти далі мали бути спрямовані Водоканалом на виплату заборгованості перед АТ «Вінницяобленерго».

Для врегулювання ситуації між водоканалом та АТ «Вінницяобленерго» на сесії Вінницької міської ради 4 жовтня в рамках договору відступлення права вимоги з різниці в тарифах, укладених з водопостачальником КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», – було виділено 5 млн грн.

Крім того, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» у жовтні перерахувало «Вінницяоблводоканалу» 6 млн грн за послуги водопостачання за рахунок коштів фінансової підтримки з міського бюджету, з яких 2 мільйони Водоканал спрямував на погашення боргу перед АТ «Вінницяобленерго», іще 4 мільйони – на оплату заборгованості ТОВ “Енера Вінниця”.

І міська, і обласна влада виконали те, що було обговорено і зафіксовано Протоколом комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 19 вересня у присутності усіх сторін, коли представники енергетичних компаній погодились з цим алгоритмом врегулювання ситуації, що склалась, – каже заступник міського голови Микола Форманюк. – Тому ми очікуємо на виконання взятих на себе зобов’язань під час засідання комісії з боку облводоканалу, «Вінницяобленерго» та ТОВ “Енера Вінниця”. Додам, що заборгованості закладів бюджетної сфери міста перед «Водоканалом» немає, так само і населення справно платить за спожиту воду – рівень оплати побутових споживачів складає понад 95%. Тому громада міста Вінниці не має відчувати на собі вирішення стосунків між водопостачальниками та енергетиками. І нагадую, що рішенням комісії, з яким погодились усі сторони, була заборона відключати об’єкти КП «Вінницяоблводоканал» від електроенергії.

Нагадаємо, сьогодні пресслужба «Вінницяоблводоканал» повідомила, що енергетики припинили подачу електроенергії на водопровідно-насосні станції Вінниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *