Державну допомогу «припинити та повернути»: вінничанам можуть скасувати безплатний проїзд на свята

Новини Вінниці Топ

Безплатного проїзду у громадському транспорті Вінниці у дні державних та міських свят може більше не бути. Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення Окружного суду Києва, яким визнано правомірним рішення Антимонопольного комітету (АМКУ) про визнання неприпустимою державної допомоги Вінницької міськради комунальному підприємству «Вінницька транспортна компанія».

Як повідомляють в антимонопольному комітеті, суд визнав рішення вінницької міськради про надання транспортній компанії дотацій  на суму 407 772,2 тис. грн. незаконним. Ці гроші були призначені на покриття збитків від надання послуг пасажирським автомобільним транспортом загального користування, включаючи втрати від безкоштовного перевезення пасажирів муніципальним автотранспортом у дні відзначення загальнодержавних, загальноміських, новорічних та інших свят і заходів, на період з 01.01.2018 по 31.12.2023. Однак, суд постановив, що державну допомогу компанія має повернути. Причина – порушення міськрадою правил конкуренції  при призначенні дотацій.

  • КП «Вінницька транспортна компанія» є суб`єктом господарювання у розумінні ст. 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Тобто, ця компанія конкурує з перевізниками, які здійснюють автобусні перевезення пасажирів на одному й тому ж маршруті загального користування у м. Вінниця. Вибірковість надання підтримки саме для КП «Вінницька транспортна компанія», без проведення відповідного конкурсу, встановлює для нього переваги. Це призводить до спотворення конкуренції на відповідному ринку послуг із перевезення пасажирів. Оскільки державну допомогу Компанія отримала до прийняття рішення Комітету, її було визнано незаконною, постановлено припинити та повернути, – йдеться у повідомленні АМКУ

Спочатку Окружним судом Києва, а потім і шостий апеляційним адміністративний судом встановлено, що Комітет прийняв рішення у межах повноважень, відповідно до діючих законів України, що підтверджує його чинність та правомірність. Постанова суду не підлягає оскарженню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *