ПЦУ посіла почесне 15 місце у переліку визнаних помісних Церков світу, – Епіфаній

Новини України

Спілкуючись сьогодні зі студентами та викладачами Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, Митрополит Епіфаній відовів на запитання харківських курсантів. 

Спілкуючись сьогодні зі студентами та викладачами Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба,  вкотре впевнився у тому, що український народ – надзвичайно сильний духом, сміливий і водночас милосердний. Кожен із нас несе певну відповідальність, а зараз ми чуємо, що дехто втомився від війни. Коли запитую у хлопців на передовій, наших славних захисників: «Чи ви не втомилися воювати, захищати свою, Богом дану землю?» – у відповідь чую, що неможливо втомитися любити свою матір, неможливо втомитися любити своїх дітей, свою землю і друзів. Тож, в цій війні наш народ проявив таку неймовірну силу духу, якої супротивник точно не очікував. Під час боротьби не стільки перемагає зброя, як найперше перемагає дух. Бо якщо зброя знаходиться в руках людини, яка є слабодухою, то така людина ніколи не переможе. А ми сильні ще й тим, що захищаємо дане нам Богом, ми захищаємо своє від чужинця-агресора, який хоче нас поневолити не лише фізично, а й духовно”, – написав Предстоятель на своїй сторінці у Facebook.

Відповідаючи на питання, як сьогодні вибудовуються взаємовідносини Православної Церкви України з іншими релігійними конфесіями, Митрополит Епіфаній відзначив, що  на сьогодні ми маємо добрі стосунки і співпрацю з іншими Церквами, які діють у нашій державі. 

На жаль, не дуже добрі відносини маємо з Російською Православною Церквою в Україні. Ми не маємо нічого проти існування в нашій державі представництва РПЦ. Але ми нарешті маємо власну визнану Церкву у своїй незалежній державі. Тому, як існує Грузинська, Румунська чи Болгарська Православна Церква серед 14 канонічно визнаних помісних Церков світу, так і Українська Православна Церква (ПЦУ) посіла почесне 15 місце у цьому переліку”, – сказав Предствоятель.  

Він також наголосив, що ми бачимо шалений спротив і агресію з боку нашого північного сусіда і в релігійній сфері, а тому між нами немає добрих відносин, як, наприклад, з УГКЦ, Римо-Католицькою Церквою тощо – хоча у питаннях віровчення між православними немає відмінностей, як це є у нас з католиками чи протестантами.

До речі, в Україні діє Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, а у світі немає жодного подібного органу, де би представники усіх церков і релігійних організацій певної країни збиралися, обговорювали і навіть ухвалювали спільні рішення… Тобто, в Україні Церкви різних конфесій в цілому добре співіснують поміж собою, і ми й надалі будемо мирно співіснувати. Того ж очікуємо і від РПЦ. “, – додав Епіфаній.

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *