Більше піротехніки, вінтаж і реконструктори з усієї України: програма IV фестивалю «Вінниця – столиця УНР»

Новини Вінниці Топ

До Дня  захисника України у Вінниці пройде IV Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР», присвячений подіям національно-визвольних-змагань сторічної давнини. Програму заходів масштабного дійства представили сьогодні, 3 жовтня, у пабі «Кінь у протигазі».  

  • У цьому році виповнюється сто років, як Вінниця була тимчасовою столицею УНР, і хочеться відзначити цю дату по-особливому.  Вперше наш фестиваль триватиме кілька днів і матиме як мілітарну, так і освітню складову, – говорить один з організаторів фестивалю, директор «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен

Пан Федоришен наголошує: цьогорічний фестиваль – данина пам’яті  українським реконструкторам, що полягли у війні за незалежність.

  • Нещодавно, двадцять третього вересня, «добро» на візит на наш фестиваль дав реконструктор, багаторічний учасник фестивалю Сашко Марків – «Друг Чумак», старший лейтенант Нацгвардії, людина, яка любила і вивчала історію та чекала візиту до нашого міста. Двадцять сьомого вересня  Сашко брав участь у бою із російськими терористами на Світлодарській дузі, де отримав важке поранення і того ж дня загинув. Ми б хотіли цьогорічний  фестиваль присвятити «Другові Чумакові» та всім іншим хлопцям та дівчатам-реконструкторам, які загинули під час Революції Гідності та російсько-української війни, – сказав Олександр

Четвер

Розпочнеться фестиваль виставкою моделей техніки першої чверті XX століття. Її відкриють 10 жовтня о 13:15 у музеї моделей транспорту. О 13:30 там же відбудеться лекція «Панцирна міць української революції».

О 17:30 в кінотеатрі «Родина» презентують фільм «Таємна операція». Стрічка, відзнята у Вінниці, розповідає про замах на Симона Петлюру. Безплатні запрошення на фільм можна взяти у касі кінотеатру.

Пятниця

У п’ятницю, 11 жовтня, у холі міськради презентують картину художника-баталіста Андрія Орльонова «Звільнення Вінниці. 1919 рік». Відбудеьтся захід о 12:30.

Також у холі міськради о 13:00 відбудеться презентація книги «Біографічний словник УНР. Вінниця».

А у бібліотеці імені Тімірязєва о 16:30 представлять книги «Андрій Лівицький. Листування (1919-1953 роки)» та «Горе переможеним».

Також у п’ятницю о 17:30 у креативному просторі «Артинов»  відбудеться лекція «Бунтарі на велосипеді».

Субота

Основні події фестивалю «Вінниця – столиця УНР» заплановані на суботу, 12 жовтня і «стартують» з виставки історичної військової техніки. Подивитись на «українську броню» можна буде на Майдані Незалежності з 10:00 до 14:00. В цей самий час середмістям курсуватиме екскурсійний трамвай.

Також о 10:00 на площі Стуса виставлять сучасну військову техніку.

О 12:30 у рамках «цивільної» програми фестивалю у Білій залі міської ради читатимуть лекцію «Відбиток першої світової війни у жіночій моді». Потрапити на неї можна буде за реєстрацією (посилання на реєстраційну форму надамо пізніше) і лише виконавши умови дрес-коду.

  • Учасники мають дотримуватись дрес-коду. Він не суворий, але жінкам слід вдягнути сукню або спідницю нижче коліна. Також можна вдягнути блузу, і звісно ж, жодних кросівок. Бажано зробити зачіску чи вдягнути капелюха. Кожен учасник буде власним виглядом створювати  «вінтажну» атмосферу, – зазначила очільниця вінницького клубу любителів вінтажу Юлія Фіор

О 13:00 на Майдані незалежності гурт «Чорноморці» виконуватиме традиційні пісні українців Кубані.

Після концерту, о 14:00, вулицею Соборною пройде урочиста хода захисників України.

«Родзинку» фесту – відтворення бою армії УНР проти більшовиків та білогвардійців,  можна буде побачити у Центральному парку. Початок о 15:00. У реконструкції візьмуть участь близько 200 учасників, що є рекордом для Вінниці.

  • «Бій» буде певною мірою продовженням минулорічної реконструкції. Втім, буде більше піротехніки і більше учасників. У ній візьмуть участь реконструктори з усієї України, в тому числі з тимчасово окупованих територій, – відкриває завісу таємниці навколо головної події фестивалю реконструктор Віталій Головенько.

А ввечері, о 17:00, на Майдані Незалежності розпочнеться майстер-клас з ретро-танців.

Завершиться грандіозна подія показом фільму «Таємна операція» у кінотеатрі «Родина» о 18:00. Фільм ще раз покажуть у понеділок у той самий час.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *