Музей-квартиру Леонтовича перетворять у Музей мелодії пісні “Щедрик”

Новини Вінниці Статті

Композитора Миколу Леонтовича знає увесь світ завдяки легендарній композиції “Щедрик”. Щедрівку в найпопулярнішому аранжуванні від українського музиканта найбільше полюбляють у США, проте мало хто знає, що мелодія з’явилася на Вінниччині у місті Тульчин.

До сторіччя від дня народження Миколи Дмитровича у 1977 році в місті відкрили музей-квартиру, де він мешкав понад десятиліття. Лише через 42 роки пам’ятку вирішили реставрувати. І йдеться не лише про оновлення території, а й про діджиталізацію та створення фізичного й віртуального інтерактивно-комунікативних просторів.

Брифінг щодо осучаснення музею. Фото: Український інтерес/Діана Царук
Брифінг щодо осучаснення музею. Фото: Український інтерес/Діана Царук
  • Перша частина проєкту – збір мультимедійних матеріалів для створення віртуального тура. Для нього зробили понад сотню панорам, які об’єднали в один віртуальний путівник. Там є віртуальні маркери, щоб людина могла отримати більше інформації. Згодом, можливо, озвучимо його. Також ця інформація інтегрується на веб-портал. Фінальна частина роботи – встановлення сенсорних панелей, – розповів технічний директор компанії “Спільна справа” Володимир Коцюбинський.

Реставрація відбудеться за гроші місцевого бюджету. До того ж, на грантові кошти розроблять сайт музею-квартири, закуплять нове обладнання і тач-панелі, а такокож буде проведено хоровий фестиваль. Презентація оновленого музею запланована на 16 листопада.

У цій квартирі Микола Леонтович жив з 1908 до 1921 року. Тоді композитор працював викладачем співу в єпархіальному жіночому училищі. В музеї зберегли тогочасний інтер’єр кімнат, а також особисті речі Леонтовича.

Зокрема на робочому столі лежать незакінчені твори з позначками на нотному стані, поруч його улюблене фортепіано та диван. На стінах – світлини з особистого архіву родини видатного композитора.

Діана Царук

Джерело: uain.press

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *