«Диво з горнятка»: у Вінниччині відбудеться фестиваль їжі з «легендарною» кашею

Новини Вінниці

Фестиваль подільських страв «Диво з горнятка», під час якого всіх гостей частуватимуть легендарною тиманівською кашею, відбудеться 12 жовтня у селі Тиманівка Тульчинської ОТГ. На гастрономічну подію завітають фуд-блогери, гастрогіди та учасники фестивалів вуличної їжі із Вінниці. Тульчинські господині, а також із сусідніх громад, зокрема Шпиківської та Вапнярської ОТГ, готуватимуть автентичні страви і презентують їх у своїх світлицях. Як каже начальник  відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради Катерина Третьякова, загалом на фестивалі очікується до сотні учасників і понад тисячу відвідувачів.

  • Страв, якими пригощатимуть, буде чимало, але головна «героїня» – наша уславлена тиманівська каша, визнана об’єктом нематеріальної культурної спадщини Вінниччини, – відзначила Катерина Третьякова. – Місцеві господині збираються наварити 130 літрів автентичної каші, або, як її називають, засипаної капусти, насмажити карасів та картоплі на бороні, а також наварити рибної юшки та узвару, якими пригощатимуть усіх охочих безкоштовно. Традиційні страви за своїми унікальними рецептами презентують іще шість сіл Тульчинської ОТГ. А приїжджі фуд-блогери та кухарі проводитимуть майстер-класи з приготування різних смаколиків

Перший фестиваль традиційних подільських страв «Диво з горнятка» відбувся торік. Тоді господині приготували більше ста літрів засипаної капусти по-тиманівськи. Під час свята громади презентували свої світлиці і «захищали» честь того чи іншого села піснями та танцями. Дійство розгорнулося на сільському стадіоні і тривало щонайменше три години.

У журналі «Маршрут № 1», який розповідав про Тульчинську ОТГ, тиманівській каші був присвячений цілий розворот, оскільки минулого року цю страву занесли до реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. Каша складна у приготуванні і вимагає щонайменше чотири години часу. Готують її з квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, іноді – з додаванням яєць. Подають на поминальних обідах та весіллях. І хоча місцеві жителі охоче діляться рецептом її приготування, приготувати засипану капусту по-тиманівськи під силу лише їм. Найсмачніша вона саме у Тиманівці.

Олеся ШУТКЕВИЧ, газета «День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *