Формула Штайнмаєра спонукала вінничан на безстрокову акцію протесту

Новини Вінниці Топ

Сьогодні, 2 жовтня, на Майдані Небесної Сотні у Вінниці розпочалась безстрокова акція «проти капітуляції України». Нагадаємо, що після брифінгу президента України Володимира Зеленського, країною прокотилась хвиля протестів проти підписання так званої формули Штайнмаєра – на мітинги вийшли в Києві, Львові, Харкові, Запоріжжі та Маріуполі.

Ініціатором вінницького мітингу стала громадська організація «Справа громад». Студентка Олена Танадайчук, яка, власне, й анонсувала акцію через оголошення у соцмережах, заявила, що виступає на підтримку Києва та людей, які відучора протестують на Майдані.

– Ми не бачимо, взагалі, що підписала українська делегація. У нас немає жодної інформації про те, куди ми йдемо. Що буде з нашими військовими, які зараз нас боронять на Сході. Немає жодної інформації від офіційних джерел щодо того, що відбулось. Ми дізнались про підписання так званої угоди «Штайнмаєра» з російських ЗМІ, що дуже дивно. Потім президент дає якесь дивне інтерв`ю, де нібито каже, що все буде нормально, що війська будуть відведені, і що проведуться вибори на окупованих територіях.

Протест зібрав від сили три десятки небайдужих, левова частка з яких складалась із журналістів. Проте, як зазначають активісти, до них можуть приєднуватись громадські організації, політики, пересічні вінничани:

  • Акція безстрокова. Ми вийшли, зібрали людей на площі. Ми будемо стояти сьогодні цілий день, тому що ми хочемо привернути увагу вінничан. Сказати, що країну зараз просто здають.

Учасник бойових дій Олександр Грамарчук (Гром) розповів про підводні камені підписаної угоди.

– Який пункт мені першим кинувся в очі –це те, що на окупованих територіях будуть створені свої загони народної міліції. Що це значить? Зараз військовослужбовці першого й другого корпусів так званої ДНР і ЛНР звуть себе народною міліцією. Це означає, що бойовики і терористи будуть просто легалізовані на цих територіях. Тобто вибори на цих територіях вже де факто неможливі. Оскільки ці військовослужбовці не будуть виведені. У них на озброєнні є важка техніка. Це «народна міліці»,  яка має танки та артилерію. Подивітьс,я у нашої поліції є танки чи артилерія? Немає.

Про конкретні засоби боротьби проти капітуляції України на мітингу не йшлося. Головне, кажуть активісти, привернути увагу спільноти до небезпеки, яка нависла над державою і державністю:

  • Зараз люди збираються в Києві, щоб почути відповідь влади. Ми, в свою черг,у на місцях також хочемо почути позицію наших народних депутатів, яких ми обирали на наших округах, щоб вони чітко висловили свою позицію, незалежно від партійної приналежності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *