У Вінниці відкрився XI Міжнародний фестиваль «Подільська лялька»

Новини Вінниці Топ

Сьогодні, 1 жовтня, у Вінницькому академічному обласному театрі ляльок «Золотий ключик» відкрився черговий Міжнародний фестиваль «Подільська лялька». Фестиваль був заснований у 1999 році, і тепер може похвалитись 20-літньою історією. Упродовж п’яти днів маленькі вінничани та їхні батьки побачать вистави провідних театрів ляльок України, а також спектаклі зарубіжних учасників.

Олександр Свіньїн,  головний режисер Вінницького академічного обласного театру ляльок «Золотий ключик», розповідає:

Приїхало 13 колективів, наші давні друзі, які традиційно привозять свої творчі доробки на «Подільську ляльку». Цього разу вони, мабуть, ще більше хотіли до нас приїхати, тому що всім хотілось побачити, який чудовий, казковий палац ми отримали.

Відкрив Фестиваль «Подільська лялька» – 2019 незмінний директор «Золотого ключика» Михайло Байдюк:

Ми старалися в цей фестиваль вкласти всю душу, усі свої уміння. Упевнений, маленькі глядачі будуть задоволені. І нам вернеться сторицею. В добру путь, Фестивалю.

Серед закордонних учасників фестивалю – театри з Литви, Молдови, Польщі та Румунії.  Україна представлена театрами з Рівного, Запоріжжя, Миколаєва, Києва, Житомира, Хмельницького та Черкас. Загалом, вистави, які покажуть в рамках фестивалю з 1 по 5 жовтня, розраховані на малечу. Проте,  Сергій Брижань – головний режисер з Хмельницького, президент Всеукраїнської організації UNIMA Україна, представить на суд публіки виставу для дорослішої аудиторії – інсценізацію за поезіями Тараса Шевченка.

На урочистому відкритті «Подільської ляльки» глядачів познайомили з представниками українських театрів. Сергій Брижань вручив вінницькому колезі ангела – символ миру й добра. Відкрився фестиваль виставою вінничан.

Олександр Свіньїн повідомив:

– Ми відкриваємо фестиваль прем’єрою. Це спільний українсько-німецький проект. Німецький письменник Генріх Дік разом із вінницьким письменником Михайлом Каменюком створили п’єсу про річкову фею Агаю. Робота над виставою була досить складною. У виставі задіяно дуже багато ляльок. Кожен з шести акторів, задіяних у виставі, виконує по кілька ролей.

Як і на будь-якому фестивалі у Вінниці  будуть переможці та відзнаки. Аби вибрати найкращу виставу, режисерську роботу та акторів, працюватиме фахове журі, до складу якого входять: театрознавець, режисер, письменник Ростислав Коломієць, заслужений діяч мистецтв України Сергій Брижань, літературний критик Людмила Томенчук, письменник, видавець та драматург Генріх Дік та в.о. начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Валентина Троян. Також упродовж фестивалю працюватиме дитяче журі – вихованці театральної студії «Фантазія».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *