В Україні планують заборонити поліетиленові пакети

Новини України

В Україні планують заборонити поліетиленові пакети, а за їх розповсюдження ввести штрафи від 1700 до 8500 гривень Про це йдеться в законопроекті, який зареєстрували у Верховній Раді депутати від “Слуги народу”.

Як відзначають в Національній екологічній раді України, на рік тільки кияни використовують близько двох мільярдів поліетиленових пакетів, з них лише 5% потрапляють на переробку. За оцінками Нацекоради, сміттєві полігони на 30-40% заповнені полімерними відходами.

  • У структурі цього масиву, за даними екологічного проекту “Менше сміття – краще життя”, використані пластикові упаковки складають 10%, відходи поліетилену – 14,5%, а ПЕТ-пляшки – 20%. Тобто майже до половини сміття в країні – це використані вироби із пластику, – зазначає Олег Тітамір, президент “Української організації захисту послуг споживачів”.

Згідно із законопроектом №2051-1, поліетиленові пакети пропонується заборонити в Україні до 2022 року.

Депутати пропонують заборонити пакети товщиною до 50 мікрометрів і оксорозкладні пластикові пакети на території України. Але дозволяється використання біорозкладних пакетів.

Варто відзначити, що оксорозкладні пакети складаються на 99% зі звичайного поліетилену. Ще 1% у складі – це оксорозкладні  домішкі на основі металів, які прискорюють розпад пакету під впливом кисню та сонячного світла. Біорозкладні пакети, навпаки, виготовляються з матеріалу органічного походження – крохмалів або целюлози.

Згідно з проектом, заборона не поширюється на надлегкі пакети, які використовуються як первинна упаковка свіжої риби, м’яса і продуктів з них, сипучих продуктів та льоду.

Пакети, які не відповідають вимогам і залишаться в обігу до 1 січня 2022 року, повинні бути утилізовані за рахунок суб’єкта господарювання, який їх придбав.

А штраф за розповсюдження пакетів складе 1700-3400 грн, за повторне порушення – 3400-8500 грн.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *