Вчені виявили давні посудини для годування немовлят

Новини Світу

Хімічний аналіз глиняного посуду бронзового і залізного століть показує, що доісторичні європейські немовлята пили молоко тварин з особливих пляшечок.

Автори роботи запевняють, що їхня знахідка є потенційно найбільш раннім археологічним свідченням відлучення дітей від грудей, передає НВ.

Хімічний аналіз органічних залишків, виявлених в древніх німецьких посудинах для годування, вказує на використання тваринного молока в якості додаткової або замісної їжі для немовлят і дітей молодшого віку. Нове дослідження було проведено командою з Брістольського університету.

Три керамічних посудини, включені в дослідження, датуються періодом від 1200 до 450 р до н.е. і мають носик, через який дитина може легко висмоктати рідину. В якомусь сенсі ці трубчасті посудини є попередниками сучасних дитячих пляшечок і сосок.

Подібні посудини були виявлені раніше, в тому числі більш старі артефакти, також знайдені в Німеччині, починаючи з 7500 до 6800 років тому. Оскільки деякі з цих неолітичних артефактів були виявлені в дитячих могилах, археологи могли розумно припустити, що вони використовувалися для годування немовлят. Але, як зазначив у своїй статті біоархеолог Шон Хелкроу, деякі вчені вважають, що посудини для пиття, деякі з яких були виготовлені у вигляді тварин, використовувалися для харчування літніх і немічних.

Два з артефактів були знайдені на німецькому кладовищі раннього залізного віку, що датується періодом між 800 і 450 роком до нашої ери, а третій артефакт був знайдений в німецькому некрополі пізнього бронзового століття, що датується між 1200 і 800 роком до нашої ери. Всі предмети були знайдені похованими поруч з дітьми, вік яких варіювався від декількох місяців до шести років.

Для ідентифікації органічних залишків був використаний ізотопний аналіз ліпідів, все ще присутніх в цих древніх артефактах. У двох посудинах жирні кислоти були виявлені в молоці жуйних тварин, до групи яких входять корови, вівці і кози. Третя показала жирні кислоти з молока нежуйних тварин, можливо, свині або навіть людини. У всіх випадках точні види тварин не могли бути встановлені.

«Виявлення цих трьох явно спеціалізованих посудин в дитячих могилах в поєднанні з нашими хімічними даними переконливо вказує на те, що ці посудини використовувалися для годування немовлят молоком тварин замість грудного молока», — пишуть автори.

Важливо відзначити, що це також найраніше свідоцтво можливого відлучення дитини від грудей матері з замінником в вигляді тваринного молока. Шон Хелкроу, доцент Новозеландського університету Отаго, який не брав участі в новому дослідженні, сказав, що це дивовижний результат, враховуючи неповноцінність молока тваринного порівняно з материнським молоком.

Хелкроу сказав, що необхідно провести подальші дослідження для подальшого вивчення цієї драматичної зміни харчування і того, як воно вплинуло на здоров’я і благополуччя древніх європейських немовлят. Деякі висновки можна зробити, вивчивши їх останки.

Питання про те, чому молоко тваринного походження вводилося в якості харчової добавки або замінника материнського грудного молока, залишається відкритим, але дослідники з Брістольського університету вважають, що це якось пов’язано з переходом від способу життя мисливця-збирача до фермерства.

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *