15 265 грн – матеріальної шкоди, 30 тис. – моральної: Вінницький суд виніс вирок водію автобусу – винуватцю ДТП

Новини Вінниці

Вінницький міський суд Вінницької області 12 вересня 2019 року визнав винним 54-річного водія автобуса, який порушивши правила дорожнього руху, спричинив дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої пасажири автобуса отримали тілесні ушкодження.

Під час судового розгляду кримінального провадження стало відомо, що в березні 2018 року водій рейсового автобуса порушив правила дорожнього руху – перед початком перестроювання з правої смуги в ліву, не переконавшись у тому, що це буде безпечно і не створить небезпеки іншим учасникам руху, не дав дорогу іншому автомобілю, який рухався в попутному з ним напрямку. Внаслідок вищевказаних дій, обвинувачений допустив зіткнення з іншим автомобілем та не впоравшись з керуванням, виїхав на тротуар і врізався в електроопору. Так, у даній дорожньо-транспортній пригоді один із пасажирів автобуса отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У судовому засіданні обвинувачений вину в інкримінованому йому злочині та заявлений потерпілим цивільний позов не визнав. У свою чергу потерпілий суду розповів, що під час того, як сталась дорожньо-транспортна пригода, його викинуло через запасний вихід на асфальт. Так, одна незнайома жінка надавала йому допомогу, а перехожі витягували інших пасажирів із салону автобуса. Далі, на місце події приїхали працівники швидкої медичної допомоги,  які госпіталізували до лікарні усіх постраждалих в аварії.

Під час розгляду кримінального провадження було допитано дев’ять свідків, які підтвердили слова потерпілого.

Проаналізувавши всі докази у їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, суд дійшов висновку, що вина водія автобуса повністю підтвердилась під час судового розгляду.

За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), суд призначив чоловіку покарання у виді трьох років обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки. Одночасно, на підставі ст. 75 КК України, суд звільнив обвинуваченого від відбування основного призначеного покарання, встановивши іспитовий строк – 3 роки.  Якщо протягом цього часу чоловік знову вчинить новий злочин, то відбуватиме призначене покарання в повній мірі. Також, на особу покладено обов’язки, передбачені пунктами 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України. До того ж, суд стягнув з 54-річного чоловіка на користь потерпілого 15 265 гривень у рахунок відшкодування завданої злочином матеріальної шкоди та 30 000 гривень – моральної.

На даний час вирок іще не набув законної сили.

Довідка: ч. 1 ст. 286  КК України –  порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження. Карається штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

За інформацією: Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *