АТ «Вінницягаз» скаржиться на збитки, низькі зарплати, втрату кадрів та низький тариф

Новини Вінниці

Сума збитків АТ «Вінницягаз» у 2019 році сягне 350 млн грн, що на 14 % більше, ніж у 2018 році, – заявляють на підприємстві. У повідомленні на сайті АТ «Вінницягаз» йдеться й про інші проблеми, зокрема й про те, що необхідно встановити нові тарифи.

  • Четвертий рік поспіль для АТ «Вінницягаз» діє економічно необґрунтований тариф, який НКРЕКП не переглядає з 2016 року. За цей час загальна сума збитків компанії досягла 909 млн грн.

Спровокована НКРЕКУ фінансова криза призведе до того, що до початку опалювального сезону 2019/2020 р.р. у Вінницькій області 269 газорегуляторних пунктів вичерпають свій технічний ресурс, а довжина повністю зношених газопроводів сягне 272,4 км.

Основна проблема нового опалювального періоду – знос газорозподільних мереж і зростаюча загроза їх аварійності. На 2020 рік кількість зношених ГРП/ШРП порівняно з 2015 р. зросте у 2 рази, протяжність газопроводів – у 4 рази.

Крім того, через економічно необґрунтований тариф зарплати у «Вінницягаз» суттєво нижчі ринкових, заморожені на рівні 2016 року. Це спричиняє значний відтік кадрів. АТ «Вінницягаз» забезпечене працівниками на 80 % від фактичної потреби. У поточному році коефіцієнт плинності кадрів сягнув 12%. З початку 2019 року з компанії звільнилися 265 працівників. У 2018 році – 364 особи. Особливо гостро проблема втрати кваліфікованих кадрів стосується аварійно-диспетчерської служби, працівники якої 24/7 пильнують за безпечністю мереж газопостачання, виявляють та усувають аварії на газопроводах.

Діючі тарифи на розподіл газу з року в рік поглиблюють кризу в газовій галузі. Тарифний колапс – головна загроза нового опалювального сезону.

«Збиткові тарифи на розподіл газу та відповідна недостатність фінансування призводять до критичного стану мереж, створюють ризики для безпечного та стабільного газопостачання. За 4 роки їх дії збитки компанії склали 909 млн грн., а всього по галузі – 20 млрд грн.» – говорить голова правління АТ «Вінницягаз» Олександр Кривак.

Вихід – один. Усунути дискримінаційні тарифи, які вже втричі нижче необхідного рівня.

Середній місячний платіж за газорозподіл у 2018 році по Вінницькій області склав 72 грн, що нижче витрат на мобільний зв’язок та інтернет. Отримані кошти скрупульозно розподіляються за статтями витрат та спрямовуються наступним чином:

– 3,7 грн. – забезпечення роботи АДС;

– 1,2 грн. – ремонт газопроводів;

– 0,5 грн. – установка лічильників;

– 54,6 грн. – операційна діяльність (витрати на сировину та матеріали для обслуговування мереж, ПММ, заробітна плата персоналу);

– 12 грн. – податки

 У зв’язку з цим «Вінницягаз» наголошує на необхідності наступних кроків з боку НКРЕКП:

– довести розмір тарифу до економічно обґрунтованого рівня;

– компенсувати операторам ГРМ понесені збитки;

– затвердити нову модель тарифу на розподіл, яка передбачає рівномірну оплату послуг операторів ГРМ протягом всього року.

Чекають на новий тариф і споживачі природного газу. Це підтверджено результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Абсолютна більшість опитаних споживачів відзначили, що для них важливо розуміти, скільки саме вони сплачують за спожитий енергоресурс, а скільки – за послугу його доставки до оселі. У більшості споживачі зацікавлені у тому, щоб одержувати деталізовану інформацію про складові вартості послуг енергопостачання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *