«Рятівниця» від повоєнного голоду: на Вінниччині встановили пам’ятник дністровській мідії

Новини Вінниці

У селі Оксанівка Ямпільського району, у неділю, 8 вересня, відкрили пам’ятник річковій дністровській мідії, споживання якої рятувало місцевих людей від смерті під час повоєнного голоду.

Про це пише Укрінформ, посилаючись на письменницю і краєзнавеця, авторку книги про село Оксанівку Галину Собко.

  • Це була спільна ініціатива громадських діячів села і районної влади – встановити пам’ятник річковій мідії, яка рятувала життя місцевих селян під час голодомору 1946-1947 років. Часто це було чи не єдиним джерелом їжі, доступним людям. Тому й вирішили встановити пам’ятник, як подяку річці і молюску-рятівнику, – розповіла Собко.

За її словами, пам’ятник у вигляді напіврозкритої білої мушлі, всередині якої, як в утробі матері ховається малятко, виготовили з місцевого ямпільського пісковику молоді скульптори зі Львова. Місцеві підприємці допомогли з матеріалами та технікою для встановлення скульптури на центральній площі села. На пам’ятнику міститься напис: «Згадай, як зійшли дари дністрових вод» та вказані роки голодомору – 1946-1947.

Презентували громаді пам’ятник у межах міжнародного фестивалю «Дністрові передзвони». Відкрили його найстарша мешканка села – 93-річна Ольга Харевська та на наймолодша дитина вихідців із Оксанівки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *