Свиноферма + газова станція: на Вінниччині з гумусу видобувають метан

Новини Вінниці

Газ для опалення та органічне добриво для вирощування овочів – роблять із гною в селі Сутиски Тиврівського району. Там – єдиний в Україні свинокомплекс, в якому запровадили безвідходне виробництво. Тварин на м’ясо вирощують у закритих фермах, а їхній гумус використовують для видобування метану та підживлення полів. 

На перший погляд,  це – звичайна свиноферма. Та зайти всередину не так просто, бо щоб не занести інфекцій, тварин тримають у закритих приміщеннях –  за європейською технологією. Гумус же називають «золотим», бо добувають з нього газ.

Сергій Кучер, комерційний директор підприємства, розповідає,  що зібрані відходи автоматично перекачуються в ємкість – газгольдер. Туди  додають спеціальні бактерії і розігрівають гній до 37-ми градусів. Під час бродіння виділяється газ, який забирається з-під купола спеціальними насосами.

За добу три тисячі свиней дають стільки гумусу, що з нього добувають 600 кубів газу. Взимку ним опалюють всю ферму.

За словами пана Кучера,  влітку газ планують використовувати на зерносушильному комплексі. Власна газова станція зекономить підприємству близько ста тисяч гривень за місяць.

Залишки гумусу теж не викидають, а вивозять на поля як добриво. До речі, свиней на фермі  годують органічними зерновими, відповідно, в гумусі немає жодних хімічних домішок. Завдяки екологічно чистому гною, овочі ростуть швидше та довше зберігають вітаміни та мінерали,  мають добрий смак  і не містять нітратів.

На підприємстві сподіваються, що їхній приклад наслідуватимуть й інші: фермери навчаться використовувати гумус тварин із користю,  і невдовзі в Україні абсолютно усі зернові та овочі будуть органічно-чистими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *