На Вінниччині мер Бара оголосив голодування: чому?

Новини Вінниці Топ

У понеділок, 2 вересня, відбулася сесія Барської міської ради. На порядок денний були винесені чотири питання стосовно реалізації проекту «Яблуневий шлях», який передбачає створення виробничо-туристичного кластеру та запущення тематичного екскурсійного маршруту за підтримки коштів Євросоюзу. На засіданні з 26 депутатів були присутні 17, більшість обранців своєї відсутності не пояснили. Зрештою, за продовження реалізації проекту виступили лише 11 депутатів, 6 – проголосували проти. Для того, щоб рішення сесії було правочинним, його мали б підтримати щонайменше 14 депутатів. Тому голосування провалили.

Міський голова Бара Артур Цицюрський називає такий хід справ у сесійній залі саботажем. Адже рішення щодо проекту виносяться на розгляд сесії не перший рік. Раніше депутати їх ухвалювали без питань, але цього разу без адекватних аргументів та логіки одні – проголосували проти, а інші взагалі не прийшли на засідання без пояснень і поважних причин.

  • Через те, що депутати саботують ухвалення рішення, яке важливе для громади, я вирішив влаштувати одноосібну акцію на підтримку проекту «Яблуневий шлях» та оголосив голодування, як протест проти свавілля депутатів. Вважаю таку позицію депутатського корпусу не припустимою, – відзначає Артур Цицюрський. – Усі знали про питання, які будуть винесені на сесію, стосовно реалізації проекту  «Яблуневий шлях» за кошти ЄС. Знали про їхню важливість для життя громади, але вчинили по-своєму, заблокувавши розвиток проекту.

За словами Артура Цицюрського, питання порядку денного сесії передбачали практичні цілі: затвердження проекту  землеустрою щодо відведення земельної ділянки, облаштування передбачених проектом об’єктів, зокрема, розсадника плодових дерев місцевих традиційних сортів яблунь і кластерного офісу з дегустаційним центром у рамках проекту  та про внесення змін до рішення однієї із попередніх сесій ради про бюджет міста на поточний рік.

  • Це були суто практичні рішення, які треба вирішити негайно, бо тільки наша громада гальмує розвиток проекту . Очевидно, для окремих депутатів виконання політичних замовлень важливіше, аніж репутація і діяльність в інтересах громади. Це змусило мене до радикальних дій – голодування, – каже міський голова.

Скільки триватиме голодування, він не уточнив. Але додав, що відсьогодні офіційно перебуває у відпустці без збереження заробітної плати. Намет розташував на головній площі Бара, щоб зібрати підписи місцевих жителів на підтримку проекту  «Яблуневий шлях». Переконує, що містяни підтримують його рішення, адже засідання сесії транслювалося наживо у соціальних мережах і люди бачили, що відбувалося у стінах міської ради. Тому, щойно Артур Цицюрський збере відповідну кількість голосів від містян, він скликатиме чергову сесію міської ради, на засідання якої будуть винесені ті ж самі питання, що були на вчорашній сесії Барської міської ради.

Нагадаємо, що проект «Яблуневий кластер» реалізується на території Северинівської та Барської ОТГ Вінниччини. Вартість проекту  сумі 560 тис. євро, більшість з яких спрямовані на відновлення історичних об’єктів, будівництво нових рекреаційних ідей, а також координацію об’єднання сільгоспвиробників плодово-ягідного напрямку.

З травня 2019 року реалізація проекту  «Яблуневий шлях» зі сторони Барської ОТГ призупинена. Серед депутатського складу не набирається більшість голосів для ухваленні рішень по проекту , зокрема щодо затвердження проекту  землеустрою, визначення приміщення під кластерний офіс, збільшення надходжень бюджету ОТГ на 2019 рік за рахунок грантових коштів. Серед причин негативного голосування зазначається безглуздість проекту , велика сума співфінансування та сумнівна користь результатів проекту  для розвитку громади.

Олеся Шуткевич, «День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *