Можливості співпраці та інвестицій вивчали вінничани у польському Жешуві

Новини Вінниці

Представники  ОТГ Вінниччини та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «ULEAD з Європою»  в складі  делегації  керівників органів  місцевого самоврядування, експертів та підприємців  побували з візитом  у дружньому  м.Жешув  Республіки Польща, де відбувся Бізнес-форум «Конгрес 60 мільйонів».

За словами Юрія Войціцького,  радника з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС,  назва форуму  передбачає співпрацю 60 мільйонів  етнічних поляків, що живуть у світі,   із представниками інших країн заради економічного розвитку територій. Власне,  в цьому і полягала основна мета заходу. Організатори мали на увазі і широку промоцію бізнесового потенціалу  різних груп підприємців із огляду на інвестиційну складову територій.  Учасниками  Конгресу стали  посадовці  органів місцевого самоврядування, підприємці, бізнесмени,  інвестори, голови регіональних влад, муніципалітетів.

Серед представників  української делегації  Юрій Войціцький, радник  ВЦРМС, та  Артур Цицюрський, голова Барської ОТГ, який активно опікується інвестиціями  в розвиток туризму на території громади.

Юрій Войціцький каже, що  Конгрес  став цікавим і корисним майданчиком для набуття досвіду представниками громад  у напрямку залучення інвестицій та впровадження новацій з розвитку територій:

  • Під час форуму нам вдалось обговорити  можливості  співпраці з Міністром Республіки Польща з інвестицій та розвитку  Єжи Квєцінські, а також  питання  запуску в Україні підходу з розвитку сільських територій   LEADER. Крім того,  відбулось активне обговорення  активізації партнерства Вінницької області з Підкарпатським воєводством  Польщі. Про це йшлося під час зустрічі із Віце-маршалком Підкарпатського воєводства  Терезою Памула. Значний інтерес  викликало і вивчення  польського досвіду  з надання  медичних послуг і організації системи муніципальних перевезень. Окремо варто підкреслити зустріч  із Віце-директором  польської авіакомпанії ЛОТ Стефаном Мальчевські про  перспективи запуску авіамаршруту сполученням  Вінниця -Жешув, що безперечно вплине на інвестиційну привабливість регіону.

За словами експерта,  свого часу, у Жешуві, де проживає 170 тис. населення, було відновлено летовище  та збільшено кількість авіарейсів. Це дало можливість відбудувати інфраструктуру навколо летовища , було створено індустріальний технопарк,  на територію зайшли великі закордонні  інвестиції, тож відтепер з Жешува можна доїхати у будь-яку країну  світу  швидко і зручно.

  • Аеропорт «Вінниця» –  сьогодні на стадії реконструкції, летовище відновлюєтся  за рахунок коштів ДФРР, і  порт  буде приймати більше літаків,  відтак збільшиться і пасажиропотік. Досвід Жешува показує, що це сприятиме  інвестиційній привабливості  регіону. Адже, коли ми пропонували організувати такий Конгрес  у Вінниці, постало питання, чим  доправити учасників та гостей – швидко, сучасно, комфортно, –  зазначив  Юрій Войціцький.

Як повідомили  вінничани-учасники зустрічі, Конгрес сприяв  розвитку партнерства з Підкарпатським воєводством  Польщі, що є перспективним  для ОТГ завдяки  зручній логістиці та  невеликій відстані регіону від українського кордону. А це, в свою чергу, спрощує шлях  до співпраці, обміну досвідом  та інвестицій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *