Хотів повалити державний лад у всьому світі: у Вінниці взяли під варту іноземця, розшукуваного Інтерполом

Новини Вінниці Топ

У понеділок, 2 вересня,  Вінницький апеляційний суд залишив під вартою громадянина Таджикистану, котрий, імовірно, брав участь у воєнних діях проти законної влади Сирії.

Чоловіка підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого Кримінальним кодексом іноземної держави: незаконне втягнення та участь громадян Республіки Таджикистан та осіб без громадянства у збройних формуваннях, збройному конфлікті або військових діях на території інших держав.

2008 року чоловік  здобув релігійну освіту в університеті Аль-Азгар у Єгипті. Аби нібито повалити державну владу і конституційний лад держави у всьому світі, в тому числі і в Республіці Таджикистан, та створити на їх території ісламський халіфат, чоловік виїхав у Сирію. Підозрюють, що він  брав участь у воєнних діях проти тамтешньої влади.

Кримінальну справу проти нього порушили у квітні 2018 року. В червні його почав шукати Інтерпол, а в серпні чоловік приїхав в Україну. Спочатку жив на Хмельниччині. Згодом – у Козятині: працював продавцем магазину одягу і взуття. Має посвідку на постійне проживання в Україні, але прокурор на судовому засіданні припустила, що вона – підроблена. Виданий документ після присвоєння іноземцю «червоної картки» Інтерполу. Тож, аби перевірити його, каже, потрібні тиждень-два.

Затримали ж підозрюваного 30 липня цього року в Калинівській прокуратурі. Наступного дня до обласної прокуратури надійшов запит про видачу іноземця, а другого серпня Вінницький міський суд своїм рішенням застосував щодо підозрюваного запобіжний захід – тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний арешт) до Республіки Таджикистан. Ухвала, з якою й погодився апеляційний суд, діятиме ще 25 днів.

Тим часом триває екстрадиційна перевірка обставин, що можуть перешкоджати видачі ймовірного злочинця.

До речі, кримінальне правопорушення, за яке запитується видача цього чоловіка, відповідає частині 1 статті 447 Кримінального кодексу України: найманство.  За нього передбачено від 5 до 10 років позбавлення волі.

За інформацією: прес-служба Вінницького апеляційного суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *