У Вінниці кілька пенсіонерів вийшли під міськраду протестувати проти збільшення земельного податку

Новини Вінниці

Сьогодні, 30 серпня, у Вінниці на площі перед міськрадою десяток людей пенсійного віку вийшли на протест – вимагають зменшення податку на землю. Саме сьогодні на черговій сесії міські депутати мають розглядати це питання, яке в порядку денному – під №67.

 
Платіжки з новими цифрами  із земельного податку почали приходити вінничанам від фіскальної служби в липні: ставки підвищено до 0,3% (раніше вони становили 0,03% від нормативної грошової оцінки землі). 

Тоді мер Вінниці Сергій Моргунов так прокоментував зміни:

– У Вінниці ставка податку на землі для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд становить 0,3%. Розмір ставки є значно нижчим за граничний. Адже згідно із законом, його максимальний рівень становить 3%.

За словами міського голови, значна частина вінничан не має сплачуваним податок по-новому. Так, відповідно до п.281.1 ст.281 Податкового кодексу України, від сплати земельного податку звільняються: 
– інваліди першої і другої груп; 
– пенсіонери (за віком); 
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; 
– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Також звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме: 
– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; 
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; 
– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; 
– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
До переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).
Люди, які мають пільгу, мають звернутися до Вінницького управління ГУ ДФС у Вінницькій області за адресою: м.Вінниця, вул.Костянтина Василенка, 21. Разом із заявою слід надати відомості, які дозволять їм нею скористатися.

Що вирішить сьогодні сесія – побачимо згодом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *