Сертифікат Рамсарської конвенції: водно-болотні угіддя на Вінниччині мають міжнародне значення

Новини Вінниці

Міністерство екології та природних ресурсів офіційно вручило Вінниччині сертифікат Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція).

Вручення відбулось під час засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України. Відтепер в Україні 50 Рамсарських угідь. Серед них і долина Дністра від села Лядова Могилів-Подільського району до впадіння річки Мурафа у річку Дністер в Ямпільському районі. Дана ділянка належить до території регіонального ландшафтного парку «Дністер», а її протяжність становить 32,1 км.

Офіційна назва водно-болотних угідь, включених до Переліку, – Лядова-Мурафа. Територія розташована на міграційному шляху птахів, тож має екологічну цінність.

У репродуктивний період вона підтримує існування 106 видів птахів. Під час сезонних міграцій тут виявлено 146 видів. Зимує 83 види. У водах зустрічається понад 30 видів риб. Мешкають понад 40 видів ссавців, 10 видів земноводних і 6 видів плазунів. 16 видів тварин занесені до Червоної книги України, 30 видів – до Червоного списку МСОП. 2 види охороняються Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, 1 вид охороняється Боннською конвенцією. Рослинний світ налічує понад 300 видів судинних рослин серед яких низка рідкісних, ендемічних та реліктових видів. 13 видів рослин занесені до Червоної книги України. Чотири види охороняються Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES, Додаток І).

Довідка: значення водно-болотних угідь: чиста вода, родючі ґрунти вздовж берегів, риба та інші ресурси, захист від повеней та ерозії ґрунту, затримання токсичних речовин, стабільний мікроклімат, кисень, біорізноманіття та екотуризм. Саме тому охорона та відновлення водно-болотних угідь є одними з першочергових завдань для підтримки стабільного розвитку регіону.

Джерело: vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *