На Вінниччині Іванівська громада створює музей п’яти народів

Новини Вінниці

На Вінниччині Іванівська громада успішно розвиває свій туристичний потенціал. В ОТГ вирішили відкрити масштабну експозицію на честь п’яти народів – українців, євреїв, поляків, ромів та росіян-старообрядців, які мешкають у громаді. Новий заклад діятиме у стінах колишнього монастиря, який найближчим часом передасть на баланс Вінницька обласна рада. Музей складатиметься з п’яти виставкових експозицій, які розповідатимуть про історію народів, традиції і звичаї, нинішнє життя у громаді. Заступник голови Іванівської ОТГ Ігор Лановий запевняє, що в експозиції будуть представлені експонати, яким позаздрять кращі музеї країни.

  • Нинішнє село Іванів, а свого часу містечко мало магдебурзьке право і було центром міжнародної торгівлі, куди приїздили люди з різних кінців світу. У 1914 році, за переписом населення, в Іванові мешкало 3,5 тисячі українців і скільки ж євреїв. Також були поляки, роми та росіяни-старообрядці, від яких Росія відхрестилася і вони компактно мешкали на околиці Жабелівки. Усі ці п’ять етнічних груп з титульною нацією українців будуть представлені у новому музеї, бо ми мусимо поважати і знати людей, які живуть поруч із нами. Заклад розташуємо на другому поверсі монастиря, разом із музеєм чотирьох поетів. А це 200 квадратних метрів. Костел, який входить до комплексу передаємо римо-католицькій парафії. Уже існують попередні домовленості про його реставрацію за підтримки польських партнерів, – розповідає Ігор Лановий.

До формування експозиції музейної установи готові долучитися жителі громади, які зберігають у своїх колекціях раритетні речі. Одним з перших цінних експонатів стане стародавня монета часів правління польського короля Сигізмунда ІІ ( ХVI ст.). За легендою, він приїжджав у Іванів і розкидав зі своєї карети гроші для бідняків. Одну з момент родина селян вирішила залишати на пам’ять про візит короля. Так вона збереглася до наших днів. Тепер власник готовий передати її до музею разом з іншим речами польського періоду.

До слова, на території Іванівської ОТГ розташовано чимало пам’яток, які варті уваги, зокрема замок Мишків-Холоневських 1410 року, старовинний костел зачаття непорочної Діви Марії 1780 року, комплекс залізничного вокзалу з унікальною архітектурою, старовинна фортеця, палац у селі Гущинці, меморіальний комплекс «Малий Бабин Яр» та природні панорамні видові майданчики. Крім того, на території громади розповсюджене гончарство, розвинені ремесла та проводяться фестивалі традиційного прикладного мистецтва. Наразі громади розвиває туристичну інфраструктуру, напрацьовує маршрути і чекає гостей.

Джерело: Олеся Шуткевич, «День», фото надано автором

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *