Знайдені рештки найдавнішого динозавра

Новини Світу

Вчені виявили на гірському хребті Середній Атлас в Марокко останки найдавнішого динозавра. За даними палеонтологів, стегозавр, якому належать ці останки, жив на Землі 168 мільйонів років тому. Про це повідомляє російська служба BBC.

Наголошується, що це перший стегозавр, останки якого були знайдені в Північній Африці. Стегозаври були широко поширені в Північній Америці, Азії і Європі.

Група вчених під керівництвом палеонтолога Сюзанни Майдмент назвала новий вид стегозавра Adratiklit boulahfa, що в перекладі з берберської мови означає “гірська ящірка”.

  • Відкриття Adratiklit boulahfa особливо дивне, оскільки знайдені останки належать до другої епохи юрського періоду – Середнього юра. Більшість знайдених останків стегозаврів відносяться до значно більш пізніх епох. Тому цей найдавніший з відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів, – говорить Майдмент.
  • Динозавр, останки якого були знайдені в Марокко, імовірно належав до роду Dacentrurus – великих птицетазових динозаврів з сімейства Stegosauridae, однак це не обов’язково говорить про те, що стегозаври не були поширені на території Гондвани. Це може означати, що на території давньої Гондвани просто менше проводилося розкопок, – пояснює палеонтолог.

Як вважається, стегозаври жили з початку нижнє юрської епохи до кінця крейдяного періоду (182,7 – 66 мільйонів років тому).

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *