Сонце сколихнуло всю систему міжпланетною «ударною» хвилею

Новини Світу

Місія NASA зафіксувала міжпланетну хвилю, створену Сонцем. Вченим вдалося зробити високоякісні заміри феномену вперше в історії. Хвиля з’явилася в результаті викиду зіркою променю заряджених частинок. Це явище відоме як «сонячний вітер».

Як пише Newsweek, сонячний вітер може рухатися з різною швидкістю. І коли швидший потік зіштовхується з повільнішим, це може створити ударну хвилю, яка поширюється по всій Сонячній системі.

Такі міжпланетні хвилі називають такими, що відбуваються «без зіткнень». Це означає, що часточки в потоці не передають енергію шляхом зіткнення між собою. Це відбувається через електромагнітні поля. Такі «хвилі без зіткнень» були виявлені по всьому Всесвіті. Їх пов’язують з найбільш багатими на енергію частинками, відомими в сучасній астрофізиці, які продукують масивні об’єкти на зразок чорних дір і наднових протонних зірок.

Розуміння міжпланетних хвиль може допомогти пролити світло на більші феномени у Всесвіті. Однак, їх виявлення – це не просте завдання. Тому що для цього потрібно зловити правильний час і місце.

Разом з тим, Магнітосферна багатовимірна місія (MMS) намагалася це зробити з моменту свого запуску у 2015 році. Лише зараз місії пощастило опинитися в правильному місці у правильний час, щоб зловити сонячну міжпланетну хвилю. 

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *