У США вчені створили «органоіда-кіборга» із стовбурових клітин (відео)

Відео Новини Світу

Вчені Гарвардського університету розробили метод отримання органоїдів, пронизаних електронними датчиками для моніторингу поведінки окремих клітин. Це досягнення допоможе в розробці технологій вирощування штучних органів. 

Як повідомляє Naked Science, для розробки медичних технологій вирощування нових органів і вивчення цього процесу вчені використовують органоіди – мініатюрні моделі, які вирощуються із стовбурових клітин. Ці моделі, однак, не дозволяють відслідковувати безліч деталей процесу формування майбутнього органу. Спроби введення навіть найменших датчиків в ці складні системи ведуть до порушень в їх розвитку.

Команді вчених професора Гарвардської школи інженерії та прикладної науки (Harvard SEAS) Цзя Лю (Jia Liu) вдалося розв’язати цю проблему. Колектив опублікував в журналі Nano Letters статтю, в якій описано механізм створення «органоідів-кіборгів». Електронні датчики впроваджуються в них вже на перших кроках зростання і утворюють з ними цілісну систему, забезпечуючи широкі можливості для моніторингу.

Автори змогли отримати найтонші і гнучкі провідні мережі, які підходять для роботи з культурами клітин, а потім зробити їх більш гнучкими. Таку мережу вчені поміщали на підкладку зі стовбурових клітин. По мірі зростання органоід «обростав» мережу, включаючи її у власну структуру.

Для демонстрації нового методу дослідники виростили «кіборга-органоіда» серцевого м’яза, який благополучно «жив» в пробірці 90 днів.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *