На Вінниччині іноземних туристів вабитимуть найстарішим в Європі метеоритним кратером

Новини Вінниці

Іллінецька ОТГ прагне зробити найстаріший в Європі метеоритний кратер – Іллінецьку астроблему – туристичним об’єктом. Перші підготовчі роботи вже проведені: здійснили комплекс охоронних заходів геологічної пам’ятки природи «Іллінецький кратер», облаштували оглядові майданчики та встановили екскурсійний павільйон. Як повідомила начальниця відділу інвестиційного розвитку та стратегічного планування Іллінецької ОТГ Тетяна Герман, розташувати найпростіші об’єкти туристичної інфраструктури вдалося завдяки конкурсу проєктів розвитку територіальний громад та ресурсам громади. У перспективі хочуть створити масштабний туристичний комплекс Іллінецького кратера, де туристів частуватимуть ароматним чаєм на космічних травах.

  • Іллінецька астроблема розташована на межі Липовецького та Іллінецького районів. Це найстаріший метеоритний кратер ударно-вибухового типу, який має колосальний туристичний потенціал, – переконує Тетяна Герман. – І ми хочемо розвивати його як туристичний об’єкт. Перший етап вже пройдено – реалізовано проект вартістю 263 тисяч гривень, який дозволив там забезпечити охоронні заходи і створити поки що найпростіші об’єкти туристичної інфраструктури. У зоні доступу туристів встановлені інформаційні стенди та вказівники українською та англійською мовами, підремонтували дорогу. Виготовили навіть «метеоритну» сувенірну продукцію.

Наразі основні відвідувачі «Іллінецького кратера» – це передусім організовані групи дітей, офіційні делегації та науковці. Приїздять сюди також йоги та ті, хто практикує медитацію у місцях сили. Зараз Іллінецька ОТГ працює над тим, щоб розширити коло відвідувачів геологічної пам’ятки і залучити туристи з-за кордону. Для популяризації об’єкта прагнуть залучити грантові кошти, які будуть витрачені на промоцію.

Довідка: Іллінецька астроблема – це метеоритний кратер ударно-вибухового типу, який утворився від метеорита діаметром 7 км, що упав на Землю 400 млн років тому. Під час падіння він розігрівся до 6 тис. градусів за Цельсієм і під тиском 8 тис. атмосфер пробив граніти Українського кристалічного щита на глибину 800 метрів і там вибухнув. Сам метеорит нині зберігається у природничому музеї Берліна. Проте на місці падіння метеорита (у долині і на пагорбах) можна помітити багато камінців, які мають з червонястий відтінок. У самому кратері зафіксований підвищений вміст кобальту, нікелю, іридію.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *