Купатись чи не купатись: у «Держпродспоживслужбі» оцінили стан вінницьких пляжів

Новини Вінниці

У «Держпродспоживсужбі» оприлюднили результати моніторингу стану вінницьких пляжів. Перевіряли якість води та грунту.

За результатами аналізів, на пляжах «Гонти» та «Хімік», як і раніше, купатися не рекомендується. Відібрані в липні на цих пляжах проби води, які були проведені фахівцями ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» не відповідають вимогам чинного санітарного законодавства.

За результатами лабораторних досліджень, збудників паразитозів у річковій воді у всіх зонах відпочинку  міста не виявлено, але встановлена невідповідність якості води санітарним вимогам по індексу лактозопозитивних кишкових паличок, запаху, водневому показнику рН, біохімічному споживанню кисню (БСК) та вмісту формальдегіду.

Стосовно грунту, на пляжах виявлено його мікробне забруднення (бактерії групи кишкових паличок). На пляжах «Вишенське озеро» та «Гонти» в піску виявлені яйця гельмінтів (аскарид). Вміст важких металів та залишкової кількості пестицидів у грунті на всіх пляжах знаходиться в межах допустимих величин. 

Вінницьким міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області були направлені листи на адреси керівників балансоутримуючого підприємства і департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради про необхідність перевірки наявності табличок з надписом «Купатись заборонено», про проведення регулярного прибирання території пляжів від сміття та обов’язкового рихлення грунту (піску) на території пляжів.

У Держпродспоживслужбі також рекомендують мешканцям надалі утримуватись від купання на пляжах міста, оскільки при купанні забруднена вода може потрапити в ротову порожнину та викликати гострий гастроентероколіт, основними симптомами якого є: біль у животі, нудота, блювота, пронос, підвищена температура тіла, слабкість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *