В Австрії після судової тяганини націоналізували рідний дім Гітлера

Новини Світу

Верховна судова палата Австрії винесла остаточне рішення щодо будинку в місті Браунау-на-Інні, де народився і жив до трьох років Адольф Гітлер. Будинок перейде у власність держави. 

Як повідомляє DW, рішення прийнято після багаторічного судового розгляду з колишньою власницею будинку. Судова палата ще раз підтвердила правомочність закону про націоналізацію будинку, який був ухвалений в 2016 році, і одночасно скасувала рішення нижчої судової інстанції про виплату його колишній власниці компенсації в розмірі 1,5 мільйона євро.

У триповерховій будівлі XVII століття після Другої світової війни розташовувалися бібліотека, школа, а з 1972-го по 2011 роки – майстерня і культурний центр для людей з особливостями здоров’я. Після цього будинок кілька років стояв порожнім, бо його власниця відмовлялася укладати новий орендний договір.

Рішення уряду про націоналізацію будинку підтвердив і австрійський парламент. У ньому говорилося про необхідність виключити будь-яку можливість використання “будинку Гітлера” в цілях пропаганди ідей націонал-соціалізму.

Екс-власниці заплатили, в загальній складності, близько 810 тисяч євро. Так вартість будинку оцінили експерти. 68-річна жінка була незадоволена сумою і звернулася до суду. Вона вимагала півтора мільйона євро, посилаючись на «особливе історичне значення» будинку.

Суд нижчої інстанції раніше став на її бік, але вища інстанція зараз це рішення скасувала.

Міністр внутрішніх справ Австрії Вольфганг Пешорн (Wolfgang Peschorn) розповів в інтерв’ю інформаційному агентству dpa, що будинок кардинально перебудують. Зносити будинок навряд чи будуть, так як він є пам’яткою архітектури XVII століття.

Адольф Гітлер народився 20 квітня 1889 року. Сім’я Гітлера виїхала з Браунау, коли йому було три роки.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *