На житло для дітей-сиріт з Вінниччини цьогоріч передбачено 28 мільйонів гривень субвенції

Новини Вінниці

У поточному році Вінницька область отримала 28 мільйонів гривень державної субвенції на реалізацію Урядової програми забезпечення житлом дітей-сиріт. Про це сьогодні, 5 серпня, повідомив заступник голови державної адміністрації Ігор Івасюк.

  • Урядова програма щодо забезпечення житлових прав дітей-сиріт реалізується на Вінниччині вже третій рік поспіль. Цьогоріч вона продовжується і розмір субвенції складає 28 млн. гривень. Відповідно до Порядку, розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами є Департамент будівництва, містобудування та архітектури облдержадміністрації — в частині виконання проектних, будівельно-ремонтних робіт, нового будівництва, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації – в частині придбання соціального житла, житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, зокрема, дітей з інвалідністю, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов», – заявив посадовець

Порядком передбачено, що для формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування субвенції за напрямами і визначення дітей, яким буде придбано житло або призначено грошову компенсацію утворюються місцеві комісії. Головою місцевої комісії є заступник голови районної державної адміністрації, міської, сільської, селищної ради ОТГ, заступником голови комісії – начальник служби у справах дітей. До повноважень місцевої комісії належить: формування потреби щодо спрямування субвенції за напрямами, уточнення пропозицій стосовно напрямів та об’єктів, на які буде спрямовано субвенцію, перевірка наявності у дитини статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа, перевірка наявності документів про перебування дитини на квартирному обліку, перевірка наявності у дитини майнових прав на нерухоме майно або відчуження такого майна протягом останніх п’яти років, з’ясування можливості/неможливості вселення дитини у приміщення, що зберігалося за нею, перевірка наявності рецензованого звіту про оцінку майна, визначення дитини, якій буде придбано житло або призначено грошову компенсацію. Рішення щодо визначення відповідних об’єктів та заходів приймаються та оформлюються до 15 серпня бюджетного року. Копія рішення районної держадміністрації, виконавчого комітету міської, сільської, селищної ради ОТГ надсилається розпоряднику субвенції за місцевими бюджетами вищого рівня.

Діти, які виявили бажання отримати грошову компенсацію, з метою отримання допомоги у придбанні житла звертаються із відповідною заявою до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді РДА, виконавчого органу міської, сільської, селищної ради ОТГ, працівник якого здійснює соціальний супровід такої дитини відповідно до закону.

  • Порядок вносить уточнення, відповідно до яких діти-сироти та позбавлені батьківського піклування мають право не тільки отримати житло, а й за їх бажанням (після досягнення 18-річного віку) грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення. Ця норма покликана закріпити право дитини у дорослому віці самостійно обирати місце проживання», – підкреслив заступник голови ОДА.

Порядком також передбачено створення обласної комісії для прийняття рішень щодо розподілу коштів субвенції. Положення про комісію та її склад затверджується розпорядженням голови облдержадміністрації. Головою обласної комісії є заступник голови облдержадміністрації.

Обласна комісія розглядає пропозиції районної держадміністрації, виконавчого органу міської, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади щодо спрямування субвенції за напрямами; схвалює розподіл субвенції відповідно до напрямів спрямування; приймає рішення щодо розподілу коштів субвенції між бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад за напрямами, відповідно до поданих місцевими комісіями пропозицій пропорційно до потреби (але не менш як для придбання одного житлового приміщення для дітей або виплати грошової компенсації). Рішення щодо визначення відповідних об’єктів і заходів приймаються та оформлюються обласною комісією до 1 вересня бюджетного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *