У Спасо-Преображенському соборі Вінниці співатимуть Літургію усією парафією

Новини Вінниці

У Віннирцькому Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ започаткують спів Літургії усіма парафіянами. Перша репетиція, повідомляють на сайті Вінницько-Браславської єпархії, відбулася після Літургії у неділю, 28 липня.

Зазначається, що ініціатива запровадити загальний спів під час богослужіння виникла серед духовенства і парафіян вже давно і була підтримана митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном. Владика благословив вже у вересні провести першу літургію, за якою співатиме увесь храм. Потім такі літургії можна буде проводити регулярно, наприклад, у першу та останню суботу кожного місяця, а якщо люди побажають, то й частіше.

У соборі впевнені, що за кілька недільних і святкових служб серпня віряни встигнуть вивчити усі піснеспіви Літургії.

  • Народ у нас співучий, мелодії усі знають, а тексти швидко вивчать. Я побачила, якою радістю світилися очі парафіян, коли вони співали разом. Думаю, що їм приємно, що усі вони будуть брати безпосередню участь у богослужінні – наголосила регент одного з хорів собору Наталія Кременюк.

Духовенство собору говорить про те, що дана ініціатива має й місіонерський характер, адже вивчивши піснеспіви, люди знатимуть напам’ять православне богослужіння, а деякі богословські аспекти та символіку православної літургії священики будуть пояснювати парафіянам безпосередньо під час підготовчих репетицій. 
У Преображенському соборі наразі готують достатню кількість книжок з текстами Літургії, щоби у майбутньому, коли будуть відбуватися такі богослужіння, у загальному співі мали б змогу брати участь усі парафіяни і навіть ті люди, які увійшли до собору вперше.

Наступні репетиції, як повідомляється, відбудуться у неділю, 4 серпня, по закінченню ранньої та пізньої Літургій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *