У Вінницькій області зніматимуть кінострічку «Микола Джеря»

Новини Вінниці

Кінорежисерка Ірина Правило зніме на Вінниччині стрічку за мотивами повісті І.С.Нечуя-Левицького «Микола Джеря». Вона ж виступить і сценаристкою проекту. Зйомки також пройдуть у Черкаській та Одеській областях. Про це повідомляють у Вінницькій ОДА.

  • Зараз ми  знаходимося на першому етапі проєкту  – створення літературного сценарію для повнометражного фільму. Характер волелюбного головного героя повісті «Микола Джеря» належить до культурно-ментального поля українського народу. В момент зовнішньої агресії поняття «воля» для нас, українців, набирає загостреного сприйняття. Символом спротиву темній силі нині є неординарні історичні постаті, персонажі багатьох художніх творів. Література і кінематограф мають допомагати нашим співвітчизникам утримувати оборону країни і на лінії розмежування, й у свідомості пересічних громадян. – розповіла режисерка

Для реалізації задуму: написання сценарію та організацію  майбутніх зйомок фільму сценаристи відвідають Вінниччину,Черкащину та Бессарабію, де підбиратимуть натуру, проведуть перші кастинги та зйомки тизеру. Така підготовча робота триватиме 3,5 місяці. На препродакшн проекту дебютного повнометражного ігрового фільму «Джеря» режисера Ірини Правило «Український культурний фонд» виділив 408 тис. грн. Зйомки фільму за підготовленим сценарієм  відбуватимуться коштом Держкіно, аіз тизером до нього українських глядачів планують ознайомити вже у жовтні поточного року.

За словами Ірини Правило, у фільмі буде мало павільйонних зйомок, але багато живої природи. Знімальним майданчиком стануть і знайомі нам мальовничі куточки Вінниччини.

З метою  комунікації та пошуку консультантів, партнерів для реалізації задуму щодо написання сценарію та майбутніх зйомок фільму, 31 липня о 15- 00, у КЗ «ВОМЦ «Квадрат» відбудеться круглий стіл «Джеря. Вінниця та Вінницька область у кінематографічному образі майбутнього повнометражного ігрового фільму за мотивами повісті І.С.Нечуя-Левицького «Микола Джеря».

Співорганізаторами заходу виступили:  КЗ ЦКК «Кіно Поділля», Державний архів Вінницької області, Вінницький обласний краєзнавчий музей, Вінницький обласний художній музей, Вінницький обласний центр народної творчості, Вінницький державний педагогічний університет імені М. Коцюбинського, Вінницький педагогічний коледж.

Під час засідання круглого столу відбудеться обговорення літературних типажів, а також традицій, особливостей побуту, архітектури, історичної правди твору «Микола Джеря» для  якнайбільш достовірної реконструкції подій та місць, описаних у творі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *