Інструменти ефективного землекористування вивчали представники ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

Навчальний захід із питань  ефективного використання земельних ресурсів  організували фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування  для  представників ОТГ області. Семінар «Управління земельними ресурсами в ОТГ» пройшов за підтримки Програми « U-LEAD з Європою» за участі  спікерів Артема Шапегінова, начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, та Олександра Придатка, експерта з просторового планування Програми. Модератором виступив  Юрій Войціцький, радник  з регіонального розвитку Центру.

На початку заходу до присутніх звернувся Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС, який наголосив на  важливій складовій наповнення місцевих бюджетів – земельних ресурсах, що  прямо впливають на тенденції  з розвитку аграрних громад Вінниччини.

Під час семінару експерти  ознайомили представників громад із ключовими елементами земельного законодавства, нормативно-правовими основами отримання земель сільськогосподарського призначення  з державної власності  у комунальну власність громад, а також розповіли про інструменти ефективного землекористування.

  • В першу чергу, якщо це стосується земель державної власності, що передані в комунальну власність ОТГ, варто акцентувати  увагу громад на проведенні земельних торгів, як самого ефективного способу управління  земельними ресурсами. По–друге, для ефективного управління потрібно провести інвентаризацію не тільки  земель сільськогосподарського призначення, а й всіх ресурсів, визначити території, які можна задіяти у розвитку населеного пункту, здати в оренду, продати чи визначити інвестиційні права. Крім того, аткуальним є  питання перегляду відсоткових ставок, вони в деяких випадках занижені. Договора оренди довгострокові, так сталось історично, але потрібно посилювати  судово – претензійну роботу про збільшення ставок оренди до 12%. Це абсолютно обгрунтовано, якщо йдеться про ділянки на безконкурентних засадах, а якщо  ми говоримо про ділянки, які надаються на конкурентних  засадах під час земельних торгів, то ставка може сягати і 25%, – пояснив Артем Шапегінов.

Експерти наголошують на  інвентаризації та чіткому адмініструванні земельного податку і тільки після цього можна говорити про  ефективне управління земельними ресурсами.

  • В управлінні земельними ресурсами  важливий  ефективний менеджмент. Адже громада може віддати ділянку за 600 грн, а можна за 10 тис доларів, але іноді  – за 600 для громади ефективніше. Можна віддати землю підприємству з меншої орендою, але він створить робочі місця і сплатиь ПДФО в кілька разів більше. Розумний баланс – от це ключовий принцип ефективного менеджменту. Важливі і заходи з охорони земель, екологія, безпечне середовище, адже це теж має значення для довгострокової перспективи розвитку громади. Ефективне управління прямо залежить від розумного  балансу економічних, соціальних та екологічних важелів.  І варто пам’ятати, що  багатший той, хто має не багато землі, а ефективно нею управляє, – зазначив  Олександр Придатко.

На  розуміння інвестиційної складової земель звертає увагу  громад   Юрій Войціцький. Він наголошує  на проактивному використанні земельних ресурсів:

  • Сьогодні є багато прикладів  неефективного  розпорядження  землями, осбливо  промисловго значення. Приміром, може бути ситуація, коли інвестор купляє на торгах землю, а потім не знає, що з нею робити.  Громада, спираючись на стратегію розвитку,  повинна  визначати , що має бути на ділянці. В стратегію розвитку  мають  закладатись всі ділянки, і краще  прописати  не 100 ділянок, а  три,  але якісно. Ми, як фахівці Центру, на безкоштовній основі,  надаємо послуги з інвестиціного оформлення ділянок, щоб інвестор побачив її і відразу мав  навіть не одну,  а кілька ідей.  От ми з партнерами з Українаінвест проїхали громадами і допомогли  зрозуміти,  як створювати інвестиційні пропозиції. Сьогодні Краснопільська, Вапнярська, Дашівська, Глуховецька ОТГ вже мають ряд таких пропозицій, розуміють свої переваги та залучають інвесторів.

На завершення семінару учасники провели нетворкінг із  практичних питань у сфері землеустрою для громад та отримали відповіді на свої запитання від експертів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *