«Передвиборча благодійність», піар за рахунок держави та «двійники»: парламентська кампанія на Вінниччині

Новини Вінниці Топ

Кандидати у депутати роздають виборцям «гречку», присвоюють собі чужі заслуги та не оплачують рекламу з виборчих фондів. Про це сьогодні, 8 липня, повідомили спостерігачі громадської мережі ОПОРА.

За словами представників ОПОРИ, найбільшу агітаційну активність на Вінниччині наразі виявляють кандидати-мажоритарники. При цьому, кажуть вони, передвиборча кампанія розпочалася задовго до реєстрації кандидатів, практично після президентський виборів. Такий «агітаційний фальстарт» дав змогу претендентам на місце в парламенті «гречкосіяти» без жодних наслідків. Зокрема, роздавати на округах курятину та окуляри.

  • До того моменту, доки кандидат не зареєструвався, говорити про порушення виборчого законодавства неможливо, – наголошує представниця ОПОРИ Наталія Величко

Окрім дочасної агітації та «передвиборчої благодійності», спостерігачі ОПОРИ зафіксували в області такі порушення, як агітація, оплачена не з виборчих фондів та  невідповідне маркування агітаційної продукції. З позитивного – вплив адмінресурсу в процесі агітації суттєво зменшився.

  • Під час цієї кампанії спостерігаємо зменшення відсотку адмінресурсу. Щойно відбулись президентські вибори, як почалася підготовка до парламентських,централізованого адмінресурсу немає. З іншого боку, мажоритарні виборчі округи самі по собі є корупціогенними, і поки не буде змінене виборче законодавство, навряд чи якось можна на це вплинути, – зазначила пані Наталія

Кандидати з одномандатних округів, каже Наталія Величко, «грішать» присвоюванням собі чужих заслуг. Вони активно «світяться» на об’єктах, відкритих за рахунок коштів місцевого чи державного бюджету. Таке явище в ОПОРІ назвають «піаром за рахунок держави».

  • Відкривається якийсь обєкт, створений за бюджетні кошти, а на відкритті виступає нардеп і каже, що це було зроблено за його сприяння. Таке враження, що вони працюють у місцевій владі, адже звітують про вікна, двері, майданчики і частково про дороги

Відпрацьовують кандидати і технологію «двійників», «обкатану» ще Юрієм Тимошенком під час президентських виборах. Так, на окрузі №18 конкуренцію чинному нардепу  Руслану Євгенійовичу Демчаку складає мешканець Тернопільської області Руслан Дмитрович Демчак.

Цікаво також, що «під вибори» виникають нові  громадські організації. Якщо на президентських виборах їх було 139, то станом на зараз  їх 163. Із них лише 95 мали досвід спостереження за виборами. Більшвсть з них спостерігали за виборами лише одного разу, навесні поточного року. Чимало цих організації повторюють назви партій. Три з них:  ГО «За слугу народу», ГО  «Слуги народні» та ГО «Слуга народу» «взяли» назву у пропрезидентської політичної сили.  

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *