Без лікування туберкульозу та раку, без стоматолога: на Вінниччині прокуратура перевірила стан медчастин у місцях позбавлення волі

Новини Вінниці

Органами прокуратури Вінницької області перевірено стан додержання вимог законодавства з питань медичного обслуговування та лікування засуджених, які відбувають покарання в установах виконання покарань області.

Установлено, що стан медико-санітарного забезпечення осіб, лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в підвідомчих Вінницькій філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально виконавчої служби України»  медичний частинах  та Стрижавській багатопрофільній лікарні з цих питань не в повній мірі відповідає вимогам кримінально-виконавчого законодавства та законодавства про охорону здоров’я.

Перевіркою повноти заходів щодо державної акредитації медзакладів системи ДКВС України в області установлено, що у порушення вимог  Порядку акредитації закладів охорони здоров’я, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України, в усіх медичних частинах Філії та Стрижавській багатопрофільній лікарні дійсні акредитаційні сертифікати відсутні.

Через неналежну кадрову роботу керівництва філії штати персоналу медичних частин та Стрижавської багатопрофільної лікарні залишаються повністю не укомплектованими.

Так, засудженим, які відбувають покарання у Вінницькій виправній колонії № 86,  у зв’язку із некомплектом, стоматологічна допомога не надається взагалі.

В медичній частині № 114 (Могилів-Подільська виправна колонія) відсутній фармацевт, який повинен відповідати за лікарськими засобами для засуджених.

Потребує покращення матеріально-технічна база медичних частин та лікарні, наявне медичне обладнання зношене майже повністю, а окреме не працює тривалий час.

Зокрема, у медичній частині (№ 86) рентгенологічний апарат не функціонує, термін дії санітарного паспорту на право експлуатації рентгендіагностичного кабінету закінчився у червні 2018 року та до цього часу не поновлено, у зв’язку із чим рентгентдослідження засуджених, у тому числі обов’язкове (профілактичне) не проводиться.

Аналогічно, з червня 2018 року, втратив чинність санітарний паспорт на право експлуатації рентгендіагностичного кабінету в Вінницькій медичній частині № 1 (СІЗО).

У Стрижавській багатопрофільній лікарні більше ніж півроку не працює апарат для ультразвукового дослідження пацієнтів, що ускладнює діагностику та лікування різних захворювань та патологій.

Не відповідає вимогам Закону організація лікувального процесу засуджених.

Так, у порушення Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, лікарями Стрижавської багатопрофільної лікарні не здійснюються щоденні огляди тяжко хворих засуджених, у зв’язку із чим до медичної документації не вносяться записи про перебіг їх хвороб, унаслідок чого порушуються плани лікування, що впливає на одужання пацієнтів.

Мають місце випадки неповного обстеження по протоколах надання спеціальної медичної допомоги, хворі не обстежуються на маркери вірусних гепатитів та не отримують противірусну терапію.

У ході перевірки виявлені факти порушення прав ВІЛ-інфікованих засуджених. Так, за лікування такої категорії хворих засуджених відповідає лікар, який не має спеціальної підготовки з цього приводу.

Унаслідок низької фахової підготовки лікарів та відсутності необхідного діагностичного медичного обладнання за 5 місяців в УВП області померло 8 засуджених проти 6 за аналогічний період минулого року.

Вказані обставини не сприяють своєчасній діагностиці таких захворювань як СНІД, злоякісних пухлин – «рак» та туберкульоз, через загострення яких у минулому році померло 8 засуджених.

Так, у квітні, прокуратурою Вінницької області до ЄРДР внесено відомості за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України, зокрема, щодо неналежного виконання професійних обов’язків лікарями медичної частини № 81 внаслідок чого для засуджений помер.

З рецензії його історії хвороби, складеною головним лікарем ВОСТМО «Фтизіатрія», вбачається що лікарями медичної частини № 81 не встановлено обґрунтування клінічного діагнозу в історії хвороби, а маючи такий діагноз специфічна протитуберкульозна хіміотерапія не призначалась.

При цьому, стан пацієнта розцінювався як важкий, наростали ознаки легенево-серцевої недостатності, проводилась симптоматична, знеболювальна, дезинтоксикаційна терапія.

Керівництвом та медперсоналом МЧ допускаються порушення вимог Закону України «Про лікарські засоби» та Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах (далі – Правила), затверджених наказом МОЗ України в Стрижавській багатопрофільній лікарні № 81, медичних частинах № 86,  (Вінницька виправна колонія), № 114 (Могилів-Подільська виправна колонія),   допускаються порушення вимог законодавства щодо зберігання лікарських засобів.

Так, майже у всіх МЧ наказом не визначено уповноважену особу, відповідальну за вхідний контроль якості лікарських засобів, які надійшли до установи.

Також мають місце факти порушень вимог Правил щодо умов зберігання лікарський засобів майже в усіх медичних частинах в області.

Для усунення виявлених порушень вимог законодавства з питань медичного обслуговування та лікування засуджених органами прокуратури області  у поточному році внесено 7 вказівок, 2 з яких розглянуто з притягненням 2 працівників до дисциплінарної відповідальності, інші перебувають на розгляді.

Робота на даному напрямі триває.

За інформацією: прес-служба прокуратури Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *