Вінниччина «перенаселена» зубрами, тварин переселяють до інших регіонів

Новини Вінниці

У мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей переселили 34 зубра з Вінниччини. Червонокнижних тварин вивозять на територію інших регіонів задля збільшення та відтворення популяції. До того ж, територія «Хмільницького лісового господарства» перенаселена рогатими велетнями: щільність поголів’я зубрів там становить п’ять особин на 1000 га угідь при нормі три особини на одну тисячу гектарів, тож відлов і переселення дозволяють регулювати оптимальну щільність зубра.

Як йдеться на Facebook-сторінці, інші лісові господарства також купують вінницьких зубрів для «освіження крові», адже потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим, витривалішим. До речі, лісгосп отримує за кожного переселеного зубра у середньому 75 тис. грн.

Переселяють зубрів зимою і ранньою весною згідно з дозволами Міністерства екології та природних ресурсів України. У теплу пору зубрів не перевозять, щоб вони  страждали від спеки. Крім того, весняно-літній період у цих копитних – сезон догляду за малечею. До речі, у лісах Вінниччини зубри не водилися до 1979  року, коли в область завезли шістьох особин.  Сьогодні на Вінниччині найбільша за чисельністю популяція в Україні – зимовий «перепис» 2019 року зафіксував 95 особин зубра європейського в угіддях Хмільницького лісгоспу. Всього в Україні мешкає близько 300 зубрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *