«Дітям Вінниччини – безпечне харчування» – в області започатковують нову соціальну програму

Новини Вінниці

Понад 4 млн грн виділять з державного бюджету на реалізацію програми «Дітям Вінниччини – безпечне харчування», яку напередодні ухвалили депутати облради. Вона розрахована на 2019–2021 роки і передбачає забезпечення повноцінного, якісного та збалансованого харчування дітей у школах і садочках. Продукти постачатимуться від сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області. Окрім цього, в ході її реалізації посилять лабораторний контроль за продуктами та ретельніше здійснюватимуть дослідження питної води, готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення.

Потреба в ухваленні спеціальної програми виникла через те, що в регіоні упродовж останніх п’яти років спостерігається тенденція до погіршення показників здоров’я школярів: якщо при вступі до школи 30 % першокласників мають І групу здоров’я, то на час завершення навчання здоровими залишаються не більше 6 % випускників; кожна десята дитина в Україні має патологію шлунково-кишкового тракту. Це є наслідком незбалансованого та нераціонального харчування, а також вживання їжі сумнівної якості. До того ж, 28 % перевірених готових став у шкільних їдальнях не відповідають вимогам державних норм за показником бактеріологічного забруднення тощо.

Контрольні показники реалізації програми – запобігання виникненню гострих кишкових отруєнь, зменшити ризик негативного впливу на здоров’я дітей бактеріально забруднених готових страв на 25 %, забруднень хімічного походження – на 15 %.  Також планується підвищити вміст  білків тваринного походження у шкільному харчування до 60 %, жирів рослинного походження – до 20 %.

Програма діятиме до кінця грудня 2021 року. На реалізацію її заходів передбачається витратити 4,1 млн грн за рахунок коштів державного бюджету, що виділяються ГУ Держпродспоживслужби для здійснення заходів державного нагляду та інших джерел, не заборонених законодавством.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: day.kyiv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *