На Вінниччині жителям села Збаржівки радять не пити воду з криниць ще кілька днів

Новини Вінниці

Сьогодні, 26 червня, перший заступник голови Вінницької ОДА  Андрій Гижко прокоментував поточну ситуацію щодо потрапляння пестицидів в р. Рось на околиці с. Збаржівка Погребищенського району.

За його словами, в приватних криницях населеного пункту перевищення гранично допустимої концентрації шкідливих хімічних сполук нині  немає. Незначне перевищення спостерігається у відкритій водоймі, площа якої – близько двох гектарів, тому процес очищення – довготриваліший.

  • Ситуація в селі Збаржівка Погребищенського району – це не просто ДТП чи надзвичайна подія, це справжня екологічна катастрофа, яка, до того ж, ускладнювалася тим, що специфічних способів локалізації чи утилізації даних речовин не існує в природі. Це фосфорорганічні сполуки, нестійкі, які просто вивітрюються чи розчиняються протягом певного часу, – пояснює Андрій Гижко.

Він також підкреслив, що протягом двох останніх тижнів, що минули після аварії, вжито цілу низку заходів, що стосувалися, перш за все, обмеження питного водопостачання для мешканців. Організовано довезення з міста Вінниці бутильованої води, а також закуплено великий резервуар для питної води на дві тонни, і щоденно довозиться чиста вода належної якості. На сьогоднішній день проведений  екологічною інспекцією моніторинг стану води в приватних криницях села Збаржівка показав, що перевищення гранично допустимої концентрації немає. Попередньо було здійснено механічну очистку криниць, внаслідок якої вичищено існуючий там мул, пісок і глину. Окрім того, у верхів’ях річки Рось у період з 5-го по 10 червня випала велика кількість опадів, і це також сприяло абсорбції та розчиненню небезпечних речовин.

  • Проте, ми звертаємось до місцевих мешканців із проханням утриматися від споживання води в криницях ще хоча би протягом кількох днів, аби, коли прибуде нова вода, ще раз пересвідчитись, що колодязі чисті, – додає  Андрій Гижко.

Нагадаємо, 9 червня, в селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області сталася ДТП, в результаті якої автомобіль з хімікатами впав у річку Рось, яка протікає кількома областями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *