У Чернігові археологи виявили рештки забудови 11-12 ст.

Новини України

У центрі Чернігова археологи виявили поховання та рештки забудови 11-12 ст. Про це повідомив археолог Ігор Ігнатенко.

Так, проїжджаючи проспектом Перемоги, археолог помітив, що будівельники ведуть роботи з перекладання тротуарів біля «Діамонд-клубу» без повідомлення про це археологів.

  • Підняв галас. Завдяки підтримці небайдужих людей із департаменту культури, відділу охорони пам’яток археології Чернігівської обласної ради, підприємства «Старожитності Полісся», Лівобережної археологічної експедиції Інституту археології НАН України, вдалося призупинити роботи з реконструкції тротуару до проведення зачищення й фіксації археологічних об’єктів на цій ділянці, — зауважив Ігнатенко.

За його словами, початок робіт продемонстрував, що на цьому місці був могильник, можливо курганний. Потім тут існувала житлова чи господарча забудова вже у 13 ст. Культурний шар цієї доби був знищений при попередніх реконструкціях, але ґрунт із цього шару трапляється у перевідкладеному вигляді у пізніших перекопах, причому кераміки пізнішої за 13 ст. взагалі немає, схоже, що до того часу як у 20 ст. стали організовано вивозити сміття на полігони, тут не було інтенсивної людської діяльності. Під час робіт археологи виявили поховання, можливо, 11-12 ст. Збереглися цвяхи від труни й ніж поряд, що свідчить про ймовірність захоронення заможного на той час чоловіка.

  • Розкопане поховання відноситься десь до 12 ст. Біля нього виявлені сліди паркану й будівель того ж періоду, — прокоментував археолог.

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *