Витік хімікатів на Вінниччині: отрути у криницях села Збаржівка немає

Новини Вінниці Топ

У криницях села Збаржівка Погребищенського району, де днями стався витік отрутохімікатів у ставок, не виявлено залишкової кількості небезпечних речовин. Однак, у ставку, у який вилилась отрута, вміст деяких шкідливих речовин перевищений перевищений у сотні разів. Про це сьогодні, 12 червня, повідомив заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

  • Відповідно до результатів досліджень, на сьогодні у криничній воді с.Збаржівка Погребищенського району не виявлено залишкової кількості отрутохімікатів. Це свідчить про те, що ці речовини не потрапили у воду. Однак, у водоймі «Нижній ставок», в яку безпосередньо потрапили хімічні сполуки внаслідок ДТП, є перевищення концентрації отрутохімікатів. Зокрема, концентрація гербіциду «Тарга Супер» у водоймі перевищена від 200 до 600 разів, – зауважив він

Нагадаємо, вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району у ставок перекинувся  автомобіль Merсedes Sprinter, що перевозив викрадені на сільгосппідприємствах каністри із хімікатами. Внаслідок аварії частина ядовитих речовин вилилися у водойму.

Через ризик потрапляння хімікатів до ріки Рось, із якою сполучена водойма, комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про тимчасове припинення роботи водозабору. Пізніше результати аналізу не виявили перевищення шкідливих речовин у Росі, у Білій Церкві із 20 години 10 червня відновила роботу насосно-фільтрувальна станція.  Сам ставок огороджений, купатися, пити з нього воду та пасти поруч худобу неможна.

Попередня сума збитків, завдана сільгосппідприємствам Вінниччини через викрадені отрутохімікати, складає 870 тисяч гривень. Поліція має труднощі з пошуком зловмисників, оскільки вони втекли, а номерні знаки в Mercedes були зрізані. Крім того, знищений номерний ідентифікаційний номер кузова.  Злочинцям  загрожує до 12 років позбавлення волі за крадіжку та забруднення навколишнього середовища.  

За матеріалами: http://www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *