У Вінницькому краєзнавчому музеї вперше демонструють експонати з фондів Дому Івана Франка

Новини Вінниці

Художньо-етнографічна виставка, присвячена письменнику Івану Франку, відкрилася вчора у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. У експозиції представлені матеріали з фондів Львівського національного літературно-меморіального музею письменника, який називають Домом Франка (Franko House). Живописним доповненням виставки стали акварельні пейзажі Тернопільщини і Карпат пензля художника музею Олександра Дворського. Загалом виставка складається з 80 оригінальних експонатів. Побачити їх вінничани та гості мають можливість до 7 липня.

Як повідомила завідувачка сектором виставкової роботи музею Тетяна Журунова, експозиція має на меті проілюструвати історію мандрівок Івана Франка за допомогою речей, які переважно представляють народне мистецтво та побут тих місцевостей, де бував письменник. Серед експонатів вишиті сорочки, ткані запаски та перемітки, які вдягали на свята до церкви, старі верети, навлічки, обруси, різьблені рамки, а також косівська та криво- рівнянська кераміка, якими оздоблювали житло.

Виставка Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка експонується у Вінниці вперше і це унікальна можливість для шанувальників творчості письменника. Не кожен під час відвідин міста Лева може знайти час, що зайти до музею, тепер у вінничан з’явилася можливість познайомитися з речами Франка у рідному місті, – відзначає Тетяна Журунова. – Експозиція дає уявлення про особливості регіонального народного вбрання. На ній представлені весільні рисовані чоботи, шкіряні простоли, цвяхована тобівка та інкрустована бартка (топірець). Також можна оглянути старі листівки з пейзажами та пам’ятками.

На відкриття виставки до Вінниці завітав музейний «десант» зі Львова. Директор Дому Франка Богдан Тихолоз подякував вінницьких колегам на налагодження комунікаційних звʼязків між закладами та містами, де свого часу жили два великих письменника, а у житті два товариша – Франко та Коцюбинський. На завершення презентував короткий відеоролик про свій заклад та представляв книги з серії «Бібліотека Дому Франка».

Довідка: Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка відкрили восени 1940 року в будинку, де жив і творив письменник з 1902 по 1916 року. Неоціненними в меморіальній експозиції є особисті речі Франка. Загалом у фондах закладу зберігається понад 30 тисяч матеріалів. Серед них документи, рукописи, спогади, листи, ілюстрації до творів тощо. У 2011 році заклад отримав статус національного за вивчення, збереження та популяризацію творчості Каменяра.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *