Зупинена через витік хімікатів на Вінниччині насосно-фільтрувальна станція Білої Церкви відновила роботу

Новини Вінниці Топ

У місті Біла Церква з 20 години 10 червня відновила роботу насосно-фільтрувальна станція. Таке рішення було прийняте після того, як сталі відомі результати аналізів проб води з ріки Рось.

Дослідження проводилось держпідприємством «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України». За його підсумками, перевищень нормативних концентрацій, встановлених ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання», та екологічних нормативів якості не виявлено.

Нагадаємо, загроза забруднення річки Рось виникла через надзвичайну ситуацію на Віннниччині. Вранці 9 червня у селі Збаржівка Погребищенського району у ставок перекинувся  автомобіль Merсedes Sprinter, що перевозив викрадені на сільгосппідприємствах каністри із хімікатами. Внаслідок аварії частина ядовитих речовин вилилися у водойму. Через ризик потрапляння хімікатів до ріки Рось, із якою сполучена водойма, комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про тимчасове припинення роботи водозабору. Пізніше результати аналізу не виявили перевищення шкідливих речовин у Росі. Сам ставок огороджений, купатися, пити з нього воду та пасти поруч худобу неможна.

Попередня сума збитків, завдана сільгосппідприємствам Вінниччини через викрадені отрутохімікати, складає 870 тисяч гривень. Поліція має труднощі з пошуком зловмисників, оскільки вони втекли, а номерні знаки в Mercedes були зрізані. Крім того, знищений номерний ідентифікаційний номер кузова.  Злочинцям  загрожує до 12 років позбавлення волі за крадіжку та забруднення навколишнього середовища.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *