У Вінниці демонтували пам’ятник комуністу Петру Запорожцю

Новини Вінниці

Біля «Прозорого офісу» в районі Замостя, сьогодні, 5 червня, демонтували  погруддя комуністичному діячу Петру Запорожцю. Про це повідомив депутат Вінницької обласної Ради Володимир Барцьось.  

  • Погруддя Петру Запорожцю у Вінниці пішло у небуття. Проходивши повз застав отаку картину. Бюст марксиста і комуніста, соратника Лєніна-Бланка у Вінниці проястояв довгенько. Тепер і до нього дійшла черга. Нещодавно хлопці з Roman Kostyshin провели акцію і домоглися від міської ради зняття одного з останніх ідолів комунізму у Вінниці. Подяка за це! На черзі пам’ятник “буревестнику Октябрской революции” Горькому-Пешкову, який досі бовваніє в Центральному парку культури і відпочинку. Горький був не менш одіозною фігурою комунізму, його популяризатором і співцем. Крім того, у парку, де були розстріляні і закопані у масових могилах загиблі від лап НКВД українці та інші мешканці області, – написав депутат в себе на Facebook-cторінці

До слова, уродженець Білої Церкви Петро Запрожець був активним діячем революційного руху в Російській імперії, що вів комуністичну пропаганду серед робітників. У 1895 році став учасником «Союзу боротьби за визволення робітничого класу», під керівництвом Леніна брав участь у його організації. У тому ж році Запорожця затримали та засуджено на 5 років заслання. У тюрмі він підірвав психічне здоров’я. У 1897 році лікувався київській Кирилівській психіатричній лікарні. Пізніше помер у лікарні у Вінниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *