NASA показало “рентгенівський знімок” Всесвіту

Новини Світу

NASA опублікувало барвистий знімок, що показує всі видимі космічні джерела рентгенівського випромінювання на частини зоряного неба. Про це повідомляє Naked Science. Знімок, на який космічному агентству знадобилося два роки, зроблений за допомогою інструменту «Найсер», що знаходиться на борту Міжнародної космічної станції.

Після того як на МКС настає ніч (коли станція заходить у тінь Землі), прилад приблизно кожні півтори години виловлює високоенергетичні фотони з восьми точок нічного неба. Кожна вигнута лінія на фото – це шлях, за яким переміщається увагу інструменту від одного джерела випромінювання до іншого. Невеликі плями і лінії – енергетичні частинки, які так чи інакше потрапляють у сенсори.

Більш великі «іскри» сильно відрізняються за яскравістю, яка залежить від кількості часу, за який «Найсер» фокусується на джерелах випромінювання, так і від інтенсивності сигналу від цих точок. Багато з них, за словами вчених, можуть бути нейтронними зірками.

Ці об’єкти не випромінюють видимого світла, тому безпосередньо побачити їх у звичайний телескоп не вийде. До речі, вчені досі не знають їх радіусу. Але місія «Найсера» може допомогти розв’язувати це питання і обчислити розмір цих об’єктів з точністю до п’яти відсотків.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *