У Малайзії помер останній самець суматранських носорогів (відео)

Відео Новини Світу

У Малайзії помер останній відомий самець суматранських носорогів по кличці Там. В неволі залишилася одна самка, інші носороги розкидані по Суматрі і Борнео. Про це повідомляє малайзійське видання New Straits Times, передає Naked Science.

Носорога зловили у 2008 році, коли він зайшов на територію плантації олійних пальм. Його перевели в заповідник Табін, що знаходиться в штаті Сабах. Доглядачі намагалися схрестити його з самкою Пунтунгу, яку зловили у 2011 році, та Іман, спійманої у 2014 році.

За словами зоологів, Пунтунгу не змогла народити через травми, які вона отримала при паруванні в дикій природі. Іман виявилася безплідною через кісту і міом в статевих шляхах, які з’являються у самок цього виду при тривалій відсутності статевих контактів.

Пунтунгу приспали у 2017 році через поширення раку. Після смерті Тама самка Іман залишається останнім представником вимираючого виду в заповіднику Малайзії.

Співробітники заповідника повідомили, що погіршення стану Тама почалося у квітні: тоді у нього знизився апетит. Аналіз сечі показав, що порушилася робота нирок.

Фахівці кажуть, що Таму йшов третій десяток, а максимальна тривалість життя носорогів цього виду досягає 40 років. Геном Тама зберегли на випадок появи технологій штучного запліднення.

За оцінками експертів, у світі залишилося близько 80 представників суматранських носорогів. Велика частина з них знаходиться на островах Суматра і Калімантан

У 2018 році ряд природоохоронних організацій організували програму з порятунку суматранських носорогів. Завдяки їй вдалося зловити самку, яку назвали Паху. Огляд показав, що вона здорова і здатна виносити потомство. Зоологи сподіваються, що найближчим часом вдасться знайти самця, щоб з’явився шанс запобігти повному вимиранню виду.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *