Епіфаній збирає Синод Православної церкви України

Новини України

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній сьогодні, 24 травня, скликає священний Синод ПЦУ. На ньому обговорять конфлікт з патріархом Філаретом та єдність автокефальної церкви. 

Засідання Синоду мало розпочатися о 10:00 в Будинку митрополита, що на території Софії Київської.

  • Загалом на Священному синоді буде обговорюватися загальний стан справ в нашій церкві і, можливо, буде дана оцінка тим діям, які до цього часу були звершені, – розповідав Епіфаній в інтерв’ю BBC.

На Синоді також обговорять конфліктну ситуацію з патріархом Філаретом. Останній заявив, що не збирається виконувати низку умов Томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом для Православної церкви України. Також Філарет переконує, що УПЦ Київського патріархату продовжує існувати, а в самій Православній церкві України допускає розкол. 

Епіфаній наголошує, що Священний Синод намагатиметься робити все для того, щоб у церкві панувала єдність і мир.

Як повідомлялося, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. 

  • Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності, – наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об’єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП. 

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *