Школярка з Донеччини стала призеркою міжнародного наукового конкурсу в США

Новини України

Ольга Харасахал з Маріупольського технічного ліцею увійшла до призерів міжнародного конкурсу науки та інженерії Intel ISEF-2019 у США. Про це повідомляє видання Український інтерес.

  • Учениця 11 класу Маріупольського технічного ліцею Ольга Харасахал гідно представила Україну на міжнародному науковому конкурсі Intel ISEF-2019. Вона посіла четверте місце у своїй категорії та отримала грошову підтримку свого проекту, – йдеться у повідомленні.

Школярка презентувала у США роботу на тему: “Вакуумна фільтрація з ДОФА-типуванням як новий метод діагностики циркулюючих пухлинних клітин усіх підтипів меланоми”.

Попри юний вік, Ольга чотири роки працювала волонтером у міському онкодиспансері. Усі спостереження знадобилися дівчині для досліджень.

На конкурсі, який тривав  12-17 травня у Фініксі, штат Аризона, нашу країну також представляли ще один маріупольчанин – десятикласник Артем Агванян, та шестеро учнів з Києва, Львова, Чернівців та Дніпра.

Зазначається, що Intel ISEF проводять вже понад шістдесят років. Цьогоріч участь у ньому взяли більше 1800 школярів з 70 країн. Призовий фонд конкурсу перевищує 3 млн доларів.

Як відомо, Intel ISEF — всесвітній конкурс наукових та інженерних досягнень школярів, який щорічно проходить у США та координується авторитетною некомерційною організацією Society for Science and the Public.

Це єдиний в своєму роді міжнародний захід для підлітків від 13 років до 18 років. Всесвітній Конкурс ставить за мету не лише виявлення й підтримку талановитих молодих учених, а й розвиток досліджень в області прикладних і фундаментальних наук, а також технічної творчості. Він щорічно збирає більше 1500 учасників з більш ніж 70 країн світу.

Крім офіційного журі проекти оцінюють також представники провідних компаній-спонсорів, урядових та неурядових організацій США та інших країн, які надають спеціальні нагороди. Особлива увага приділяється не лише проектам, спрямованим на розв’язання найнагальніших глобальних проблем сучасності, але й тим дослідженням, які підвищують рівень повсякденного життя людини.

Престиж цього конкурсу дуже високий: більше двох десятків Нобелівських лауреатів і два лауреата медалі Філдса свого часу були його переможцями.

Зазначається, що українські школярі регулярно виборюють призові місця та спеціальні нагороди на Intel ISEF.

Фото: Український інтерес

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *