З початку року суди розглянули 121 справу про булінг

Новини України

Більш ніж у половині випадків розгляд завершився накладенням стягнення.

Про це повідомляє у Facebook проект Міністерства юстиції “Я маю право!”.

  • Судами розглянуто вже 121 справу про булінг, – зазначається у повідомленні з поміткою, що відповідна цифра зафіксована з 19 січня (відколи набув чинності закон про протидію цькуванню) до 22 травня.

Із цієї кількості в 65 випадках було ухвалено рішення про накладення стягнення: найчастіше у вигляді штрафу – у 50 справах, попередження – 6, громадських робіт – 8, а також в одному випадку зобов’язання публічно вибачитися.

31 справа відправлена на доопрацювання до органів поліції. У 16 справах було встановлено відсутність складу правопорушення, у дев’яти випадках суд обмежився усним зауваженням.

Також повідомляється, що у дев’яти справах матеріали були складені за ст. 184 КУпАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей), однак суд установив, що це ст. 173-4 КУпАП (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу).

  • У зв’язку з тим, що суд не може змінювати кваліфікацію, справи були закриті, – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що одне рішення апеляції скасувало ухвалу суду першої інстанції, а в шести справах однією зі сторін були вчителі. Зокрема, тричі вони виступали кривдниками, проте одна справа була закрита (суд установив відсутність складу правопорушення в діях вчителів), а дві справи відправлено на доопрацювання до органів поліції.

У трьох справах учителів було визнано потерпілими, їх кривдники оштрафовані.

Також зазначається, що судами винесено дев’ять рішень щодо кібербулінгу (тобто цькування із застосуванням засобів електронних комунікацій). Найчастіше це мало місце у соціальній мережі Instagram та месенджерах Viber і Telegram.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *