Блек – на пенсію, Арч – на чемпіонат: на Вінниччині у військовій частині змагалися службові собаки

Новини Вінниці

У четвер, 16 травня,  на Вінниччині у  військові частині 3008 Національної гвардії України провели змагання з багатоборства серед кінологів та їхніх чотирилапих напарників.  

Проповзти непоміченими, вистежити по сліду противника, затримати його і знайти зброю – це те, що  собаки  постійно роблять на службі. Пошуковий хист та слухняність  демонстрували десять вівчарок. Людина та собака прекрасно розуміють одне одного, навіть без команд.

Олег Петрусь, суддя змагань, каже:
Головним критерієм змагань  є встановлення контакту між кінологом та собакою. Це можливо при регулярному проведенні щоденних тренувань. Кінологами не можуть бути люди з неврівноваженою психікою. Вишкіл собак розпочинають, коли вони ще маленькі.

 На службі у Нацгвардії чотирилапі перебувають, у середньому,  до 10 років. Потім виходять на почесну пенсію. Так у вівчарки Блека вчора було вже  останнє змагання. Пес віддав службі понад дев`яти років,  здобув чимало медалей та грамот. Він найшвидше за інших затримував правопорушників, і ті його страшенно боялися. Скоро Блек відправиться на заслужену пенсію.

А ось Джесі – у розквіті сил. Павло Кравчук, начальник кінологічної групи військової частини 3008 НГУ, п`ять років тому взяв на виховання чотиримісячне цуценя Джесі. Собака виріс  талановитим пошуковцем, вірним другом. На рахунку німецької вівчарки  – кілька знайдених людей.

З дитинства Джесі була зацікавлена апортировкою, пошуками (піднесенням) предметів, – пишається своєю напарницею Павло Кравчук.

Василь Гамарник, старший кінолог військовї частини, теж з гордістю говорить про свого вихованця:
Багато зусиль довелось докласти, щоби знайти спільну мову зі своїм улюбленцем. Для мене він справжній напарник. Ми з ним пройшли велий шлях служби. Він здібний, швидко піддається навчанню.

Саме німецька вівчарка  Арч  стала переможцем змагання. Собаці – 

 3,5 роки. Найкраще виконує команди слухняності, вправно долає смугу перешкод, за лічені секунди знаходить загублені речі за запахом.  Василь Гамарник із Арчем уже в  червні представлятимуть військову частину 3008 на чемпіонаті з багатоборства кінологів Західного оперативно-територіального об’єнання НГУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *